I år blir Musikhjälpens tema barnsexhandel. Natalie Gerami jobbar deltid som projektledare på Ecpat, och har skrivit boken "Tysta rop, barns berättelser om sexhandel".
I år blir Musikhjälpens tema barnsexhandel. Natalie Gerami jobbar deltid som projektledare på Ecpat, och har skrivit boken "Tysta rop, barns berättelser om sexhandel". Foto: Fredrik Sandberg/TT
Musikhjälpen 2017

Natalie vill sprida kunskap genom Musikhjälpen

"Jag kom i kontakt med barnsexhandel när jag jobbade i Sudan"
3:46 min

På tisdagsmorgonen släppte Musikhjälpen årets tema som är barnsexhandel.

Ett ämne som Gävlebon Natalie Gerami kan väldigt mycket om.

Natalie Gerami som ni också känner igen som programledare här på P4 Gävleborg har också skrivit boken "Tysta rop, barns berättelser om sexhandel".

Natalie har jobbat i många år med frågan. Hon har bland annat arbetat med att utbilda barn som är i riskzonen eller som utsatts för barnsexhandel, om demokrati, barns rättigheter och hur situationen ser ut i det land barnen befinner sig i. I sitt arbete har hon träffat hundratals barn som utsatts och hört deras tragiska historier och livsöden.

Deras styrka och vilja att hjälpa andra barn har fått henne att orka arbeta vidare med frågan. Det är just det som ofta är utmaningen med ämnet menar hon. Människor tycker att det är för tungt. En ganska naturlig reaktion är att vilja stänga av. Vända sig bort.

– När vi går från att vara barn till att bli vuxna, så medför det ett ansvar för barnen i vår omgivning. Vi får inte vända oss bort, säger Natalie Gerami.

Hon välkomnar beskedet om Musikhjälpens val av årets tema.

– Genom att sprida kunskapen om detta ämne så ökar man medvetenheten och kan på så sätt göra skillnad för barn som är utsatta. Vi blir medvetna medborgare som ser och agerar i misstänkta fall, som tar in information och sprider kunskap. Kunskap är ett verktyg i kampen mot barnsexhandel.

– Ett av mina starkaste minnen från mitt arbete med boken var när en av flickorna som just berättat för mig om sina fruktansvärda upplevelser, sa att jag som författare måste skriva så att världen får veta. Det är så vi tillsammans kan börja arbeta mot barnsexhandel, säger Natalie Gerami.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".