Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Beslut fattat om Strömvallen

Publicerat tisdag 19 september 2017 kl 16.19
Jan Myleus, KD: Vi ska tillsätta en grupp
(1:28 min)
Strömvallen i Gävle.
Strömvallen i Gävle. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges Radio.

Det ska byggas bostäder på Strömvallenområdet i Gävle. Det beslutade kommunstyrelsen i dag. Men samtidigt öppnas dörren för ett fortsatt användande av planen för fotboll tills bygget startat.

En het potatis i frågan om Strömvallsområdet är vad som ska hända med själva idrottsområdet på Strömvallen tills dess att byggplanerna förverkligats.

Gestriklands Fotbollförbund har varit aktiva kring ett fortsatt användande av planen och enligt kommunalrådet Jan Myléus (KD) var detta något som man beslutade om under dagens möte.

– Vi kom fram till under Kommunstyrelsen att tillsätta en grupp som samtalar tillsammans med föreningarna. Den gruppen består av Kultur- och fritidsnämnden, Samhällsbyggnadsnämnden och Gavlefastigheter. Detta för att föra en dialog med dem som vill bruka platsen, säger han.

Enligt Jan Myléus krävs det en del reparationer för att återfå planen i dugligt spelskick. Konstgräsmattan behöver rustas upp och en del av planens belysning måste lagas.

– Allt trillar ner på kostnader. Kostnader för att driva det här. Där måste vi landa politiskt om vad vi vill att skattebetalarna ska få för valuta för sina pengar. Är det till en till gräsyta eller andra grejer, säger Jan Myléus.

Är det pengar som kommunen eller föreningarna står för?

– Det är det som den här gruppen måste samtala med föreningarna om. Vad är föreningarna villiga att betala?

Gestriklands Fotbollsförbunds kanslichef Anders Nordén har förståelse för att idrottsförbund och kommun kan behöva samarbeta ekonomiskt för ett eventuellt nyttjande av Strömvallen tills det att byggplanerna sätts i verket.

– Vi har ju väckt frågan att vi vill komma in på Strömvallen igen och vi förstår att kommunens ekonomi är begränsad, på samma sätt som föreningar och förbunds ekonomier är begränsade. Vi ska väl bjuda till från båda parter så mycket som vi kan göra helt enkelt. Jag tror säkert att kommun och politiken är beredda att bidra med vad de kan göra i det här och vi ska naturligtvis försöka göra det också, säger Anders Nordén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".