Som mamma till fyra barn gläder sig Micaela Nilsson åt att barnbidraget höjs med 200 kronor. Här med två av barnen, Oliwer och Melker, samt sambon Mattias Norén.
1 av 3
Som mamma till fyra barn gläder sig Micaela Nilsson åt att barnbidraget höjs med 200 kronor. Här med två av barnen, Oliwer och Melker, samt sambon Mattias Norén. Foto: Christian Höijer
Haitice Yenigun från Söderhamn ser ökningen som en hjälp, även om barn kostar betydligt mer än vad barnbidraget ger.
2 av 3
Haitice Yenigun från Söderhamn ser ökningen som en hjälp, även om barn kostar betydligt mer än vad barnbidraget ger. Foto: Christian Höijer
Kvinna med mikrofon framför människor.
3 av 3
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Claudio Bresciani/TT.

Höjt barnbidrag en av satsningarna i regeringens höstbudget

Söderhamnsmammor: Barn är dyra
0:23 min

Regeringen föreslår i höstbudgeten, som presenteras i dag, satsningar på drygt 40 miljarder kronor. De flesta förslag är kända sedan tidigare, men en nyhet är att barnbidraget höjs med 200 kronor den första mars nästa år.

En viktig reform, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det är ett vallöfte som vi nu kan infria. Barnbidraget är inte höjt sedan 2006 men det är en viktig del av den svenska modellen och en del av vår generella välfärd.

Regeringen har redan fått kritik för att ni lägger en lättsinnig valfläsk budget som är alldeles för expansiv i högkonjunktur, hur ser du på det?

– Jag ger inte särskilt mycket för det, för vi betalar av nästan 1 procent av BNP i statsskuld. Men även när vi gör det så finns det ett utrymme att genomföra reformer, säger hon.

I dag presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens sista budget för mandatperioden. Svensk ekonomi är i en styrkeposition, där underskott har vänts till stora överskott, var hennes budskap.

Statsskulden är nu den lägsta sedan 1977, sade en synbart nöjd finansminister.

– Det är för att vi har, under mandatperioden, fört den stramaste finanspolitiken sedan budgetsaneringen och betalat av tio procentenheten på statsskulden.

I budgeten för 2018 föreslår regeringen och budgetpartnern Vänsterpartiet reformer för drygt 43 miljarder kronor.

Ett av Socialdemokraternas vallöften var att höja barnbidraget med 100 kronor i månaden. Nu dubblar alltså finansministern den summan, från mars nästa år. Höjningen kostar statskassan 4,5 miljarder kronor.

Även försvaret, polisen och skolan får mer pengar nästa år, liksom förlossningsvården.

En av de enskilt största satsningarna är sänkt skatt för pensionärer. Så här säger Magdalena Andersson om den.

– Nu kan vi avskaffa den orättvisa skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare som alliansregeringen införde. Det är en fråga om anständighet. Våra pensionärer som har byggt upp det här landet som vi är så stolta över, dem ska vi hedra och inte straffbeskatta, säger finansministern.

Regeringen föreslår också skattehöjningar på totalt 3,4 miljarder för nästa år. Bland annat införs en ny flygskatt och skatten på sparande i investeringssparkonton höjs.

Något som oppositionen har kritiserat skarpt. Men Magdalena Andersson försvarar förslaget.

– Investeringssparkontot är ett fortsatt mycket gynnat skattemässigt sparande. Man betalar lägre skatt på det än på andra former av sparande. Det är viktigt att ha med sig proportionen är att har man 50 000 kronor på sitt investeringssparkonto så får man en skattehöjning på 37 kronor och 50 öre om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".