Stockholm
Foto: Bertil Ericson / TT

Uppgifter om misstänkt hot mot Sverige spreds i sociala medier

Säpo: Man ska agera som vanligt
2:45 min

Ett meddelande har spridits på sociala medier med hot om terrorattentat, säger Sofia Hellqvist på Säpo till P4 Stockholm.

– Vi kan säga att Säpo känner till att det har spridits ett meddelande på sociala medier och att det meddelandet innehåller ett hot om terrorattentat, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säkerhetspolisen. 

Terrorhotnivån har dock inte höjts och ligger kvar på en trea på en femgradig skala. Säpo hanterar också liknande hot regelbundet, säger Nina Oderman Schei. 

– Vi tar alla hot på allvar från från Säpos sida. Vi arbetar dygnet runt med att inhämta information och bedöma den här typen av hot. 

Hon säger att man inte behöver vidta några särskilda åtgärder. 

– Vi tycker att människor ska agera som vanligt. En avsikt med den här typen av hot är ju just att skapa rädsla bland människor. Vi har ett intensivt underrättelseflöde och det kommer hot som liknar det här ungefär varannan dag. Skillnaden i det här fallet är att hotet sprids på sociala medier. Uppdraget för oss då är att ta reda på vad det ligger i det här, säger Nina Odermalm Schei.

Både justitieminister Morgan Johansson och rikspolischef Dan Eliasson har informerats. 

– Jag har fått information om hotet de senaste 24 timmarna, säger rikspolischef Dan Eliassson.

– Såvitt jag vet har inte Säpo förändrat sin hotbildsbedömning, säger Eliasson.

Polisen skriver i ett pressmeddelande: 

"Privatpersoner har anmält till Polismyndigheten att de uppmärksammat uppgifter om terrorangrepp.

Denna typ av hot är vanligt förekommande och Säkerhetspolisen bedömer inte att terrorhotnivån i Sverige har förändrats. Polismyndigheten samverkar nära med Säkerhetspolisen och arbetar enligt fastlagda rutiner."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".