Skogsbranden i Västmanland var den största i modern tid i Sverige.
Skogsbranden i Västmanland var den största i modern tid i Sverige. Foto: TT

Skogsbrand orsakad av Ovanåkersföretag kan leda till lagändring

Försäkringsbolagens företrädare: Den som markbereder måste ta ansvaret
1:24 min

Mark- och miljödomstolen ska avgöra vilket ansvar den som sysslar med markberedning har för bränder som orsakas av gnistbildning. Domen är kopplad till den enorma skogsbranden i Västmanland 2014 som orsakades av ett företag från Ovanåker.

Det är komplicerad juridisk process i flera delar. Advokat Johan Strömberg företräder försäkringsbolagen och han menar att det är mycket viktigt att reda ut ansvarsfördelningen.

– När det uppstår bränder på fastigheter som är under markberedning, och de bränderna sprider sig till andra fastighetsägares tomter, måste den som markbereder också ta det ekonomiska ansvaret, säger Johan Strömberg.

De sex försäkringsbolagen har betalat ut nära 300 miljoner kronor till markägare som drabbades av skogsbranden.

Nu vill försäkringsbolagen i sin tur att det här ska betalas av Stora Enso, som man anser orsakat branden, genom att det bildades gnistor när en av bolagets underentreprenörer höll på med markberedning.

Om försäkringsbolagen kommer att få pengarna eller inte avgörs senare i den juridiska processen.

Nu ska domstolen först avgöra om den som sysslar med markberedning har ett ansvar för en brand som arbetet orsakar, oavsett om man varit vårdslös eller inte. Ett så kallat strikt ansvar.

Advokat Olle Flygt företräder Stora Enso och han menar att reglerna om strikt ansvar inte ska gälla för markberedning.

– Det är en principiellt viktig fråga om miljöbalkens tillämpningsområde. Om man skulle bifalla försäkringsbolagens talan så innebär det att alla skogsentreprenörer och alla över 330.000 skogsägare i landet skulle ha ett strikt ansvar för brand som uppkommer i maskinellt skogsbruk, säger Olle Flygt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".