Sandra Wärn
Sandra Wärn från Gävle är representant för Sveroks Gävle-Dala-distrikt. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Snabba pengar lockar i datorspelen – men gemenskapen är viktigast

Sandra Wärn, Sverok: Vi organiserar 100 000 datorspelare
3:58 min

Datorspel är Sveriges största ungdomsrörelse och det har skapat en ekonomisk marknad för saker som bara finns online – något som kan oroa föräldrar till spelande ungdomar. Men enligt spelhobbyförbundet Sveroks Gävle-Dala-representant Sandra Wärn borde de positiva sidorna av spelandet lyftas fram mer.

– Är man inte född in i det är det en svår kultur att föreställa sig hur den ser ut, om man själv inte aktivt valt att ta del av den. Det blir en oro över vilka de träffar på online och vad de gör, och det kan jag förstå, säger Sandra Wärn. 

Hon är ordförande i Sveriges överlägset största ungdomsförbund Sverok som organiserar 101 000 spelande ungdomar.

Det kan exempelvis jämföras med de största politiska ungdomsförbunden MUF och SSU, med drygt 10 000 medlemmar vardera. 

I krigsspelet Counter-Strike är handeln med olika vapen och levlar, alltså nivåer i spelet för att kunna ta sig vidare, som mest utbredd. 

Levlar och olika skins till vapen kan köpas och säljas för stora summor online. Handeln är utbredd och välkänd bland de som ägnar sig åt spel. 

Men om det inte förekommer bedrägeri är handeln fullt laglig. Och det finns andra ekonomiska vinster att göra genom spel.

Genom att vara med i större turneringar kan ett lag vinna stora prispengar, och den ekonomiska aspekten är något som Sandra Wärn ser som oundvikligt. 

– Precis som det har blivit oundvikligt inom fotbollen eller ishockeyn, säger hon.

Sandra Wärn tycker att de positiva aspekterna av spelande däremot är underrepresenterade. 

– Jag tycker att vi ska glädjas över att något så interaktivt är en så stor del av ungdomars kultur idag. Det här mediet kan berätta en lika bra historia som en god bok kan göra.

Och hon ser fler fördelar.

– Personer som spelar får ofta bättre reaktionsförmåga, analytisk förmåga och klarar sig bättre i arbetslivet. Dessutom blir de bra på att hantera sociala problem genom teambuilding, säger Sandra Wärn.

Det här är SVEROK

Sverok är Sveriges största ungdomsförbund med 101 000 medlemmar i 3 600 föreningar över hela landet. Förbundet samlar, utvecklar och sprider spelhobbyn. I Sverok startar och driver ungdomar sina egna föreningar och skapar verksamhet tillsammans. Rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN utgör de huvudsakliga verksamheterna.

Källa: Sverok.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".