Stubbe i tallskog.
Markägare väljer i allt större utsträckning att plantera gran även på marker där det borde vara tall eller något annat träslag. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Tallen tappar mark och ersätts av gran

Kenneth Lindström, Skogsstyrelsen: Det är en stor produktionsfråga
1:51 min

Markägare i Gävleborgs län väljer i allt större utsträckning att odla gran även på marker där det borde vara tall.

Under senare år har "granifiering" blivit allt mer utbrett i de svenska skogarna, inte minst i länet.

Det innebär att markägare i allt större utsträckning väljer att plantera gran även på marker där det borde vara tall eller något annat träslag. 

I Gävleborg räknar man med att närmare 20-40 procent av tallmarkerna nu istället har planterats med gran. Orsaken är viltskador som i Gävleborg främst orsakats av älg.

– Markägarna vågar inte chansa utan planterar gran för att minska risken för betesskador, berättar Kenneth Lindström, skogskonsulent på skogsstyrelsen i Gävleborg.

Granifiering är problematiskt av flera anledningar menar Kenneth Lindström.  

– Det är en stor produktionsfråga för skogsbruket, för tallen producerar mycket bättre på den magra marken än vad gran gör. Och vid ett förändrat klimat kan man i förlängningen även få problem med att granen lättare blir stressad på de här magra markerna, säger Kenneth Lindström. 

Vidare kan granifieringen även få konsekvenser för den biologiska mångfalden, möjligheterna att kunna möta ett förändrat klimat och för viltstammen i sig.

En av de viktigaste åtgärderna för att råda bot på problemet är att få ner viltstammarna på en nivå som ligger i balans med skogen. Något som flera viltförvaltare redan börjat jobba för.

– Vi har ju som mål att skjuta 20 procent fler älgar i år än vad vi gjorde förra året, säger Henrik Björkman, ordförande i Norra Hälsinglands älgförvaltningsområde.

Han påpekar att det är viktigt att få markägarna att lita på att viltförvaltarna lyckas hålla nere viltstammarna för att de ska våga odla tall igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".