Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få Gävleborgare cyklar med hjälm

Lars-Eric Abrahamsson, NTF: Jag tror att det hänger mycket på att man känner sig obekväm med hjälmen på sig.
1:45 min
Lotta Thunell och Markus Alafifi framför sina cyklar.
Både Lotta Thunell och Markus Alafifi är medvetna om att de borde ha hjälm, men väljer ändå bort den. Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges Radio

Få Gävleborgare använder hjälm när dom är ute och cyklar. Totalt och bland barn upp till 15 år är Gävleborgarna nära rikssnittet för hjälmanvändning, men bland vuxna är det bara en av fem som tar på hjälmen när dom cyklar.

Det är i årets statistik från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) som siffrorna för hjälmanvändning återfinns.

Totalt använder 38% av Gävleborgarna hjälm och bland barn upp till 15 år ligger siffran på 58%. Båda är nära rikssnittet för hjälmanvändning, men bland vuxna ser det sämre ut. Där är det bara en av fem som tar på hjälmen när dom cyklar.

Studenten Lotta Thunell i Gävle använde hjälm som barn, men har av bekvämlighetsskäl slutat med det. Även fast hon säger att hon borde veta bättre.

– Jag hade det såklart när jag liten, men sen blev det ocoolt och då slutade jag och så har det fortsatt så, säger hon.

Är du inte rädd för att skada dig?

– Nej. Vilket är märkligt, för jag har skidhjälm när jag åker skidor. Men jag har nog inte tänkt på det så.

Och hon är inte ensam i Gävleborg om att skippa hjälmen när hon cyklar. En klar majoritet bland vuxna väljer att trotsa väder, trafik och väglag utan skydd på huvudet och även bland barn under femton, cyklar 4 av 10 utan, trots cykelhjälmslag.

Lars-Eric Abrahamsson på NTF i Gävleborg, är inte nöjd med länets siffror.

– Det är jättedåligt. Frågan är vad man kan göra åt det hela. Alla vet att det är bra att använda hjälmen. Man tror att olyckan bara händer någon annan och inte en själv, säger han.

Att alla verkar vara medvetna om att det vore bäst att ha hjälm, men ändå låter bli, tror han beror på en gruppmentalitet i samhället där den med hjälm sticker ut.

Han tror att ett möjligt sätt att öka användandet är att prata mer om det på jobbet eller i skolan.

– Jag tror att det hänger mycket på att man känner sig obekväm med hjälmen på sig. Om alla på en arbetsplats hade börjat använda cykelhjälm så blir det naturligt. Då får man grupptrycket mot den som inte använder hjälm, säger Lars-Eric Abrahamsson.

Precis som Lotta Thunell slutade Gävlebon Markus Alafifi med att använda cykelhjälm i tonåren. Då var det inte coolt och han tror att det skulle krävas mycket för att få honom att börja med hjälm igen.

– Om det blev mer socialt acceptabelt bland studenter. Att det blev lite mer naturligt. Jag tror det skulle krävas ganska mycket. Det är inte lag på att ha det efter 15 år, så det är upp till var och en, säger han.

Hade du haft hjälm om det var lag?

– Det hade nog varit mer troligt, men jag är inte hundra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".