Elva lönnar på Staketgatan 5-8 ska fällas för att ge plats åt två busshållplatser på vardera sidan, något som Curt Kinander protesterar mot.
Elva lönnar på Staketgatan 5-8 ska fällas för att ge plats åt två busshållplatser på vardera sidan, något som Curt Kinander protesterar mot. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Planer på att fälla lönnar efter Staketgatan i Gävle väcker ilska

Curt Kinander: Busshållplatsen kan rimligtvis inte behövas
0:55 min

Elva lönnar ska huggas ned och ge plats åt två busshållplatser på Staketgatan 5-8. Boende rustar för kamp mot planerna.

Klockan sju i morse slöt några gävlebor upp för att kunna sätta stopp för trädfällningarna på Staketgatan 5-8, en av dem är Curt Kinander.

– Den här busshållplatsen kan rimligtvis inte behövas. De flesta som åker från Sandviken vill väl komma närmare centrum och inte ha närmare en kilometer att gå.

Allén på Staketgatan i Gävle omfattas av ett riksintresse. Men Gävle kommun har fått dispens av Länsstyrelsen att fälla 11 träd eftersom syftet är att ge utrymme och förbättra framkomligheten för den regionala kollektivtrafiken. Tanken är att ersätta fem av träden men att plantera dem lite längre in på gatan. Märkligt tycker Curt Kinander.

– Om man gör ett avsteg och planterar vissa träd utanför trädlinjen förstör man själva idén med en allé. Så vi tycker det är märkligt. Dessutom kommer det att kosta några miljoner att göra det här och det finns väl bättre sätt att använda pengarna på än att göra så här.

Starten för avverkningen är för närvarande uppskjuten på obestämd tid och kommunens samhällsbyggnadsavdelning väntar tills kommunens jurister har sätt över den överklagan som under måndagen kom in.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".