en ekolodsbild över det anträffde föremålet
Här är sjömätningsbilden som fick Gävle hamn att fatta misstanke. Foto: Gävle hamn

Experter: Det var en främmande dykarfarkost i Gävle Hamn

"Det finns stora likheter med en rysk farkost"
2:01 min

En grov kränkning av Sverige kan ha skett med en främmande dykarfarkost som trängde in i Gävle hamn den 29 juni. Det är slutsatsen i en expertanalys som DN tagit del av. Bottenavtryck, som inte tidigare varit kända, tyder också på att främmande verksamhet pågått i hamnen.

"Händelsen bör klassificeras som en grov avsiktlig kränkning", slås det fast i en rapport som Dagens Nyheter läst. Rapporten har gjorts på privat initiativ av experterna Nils-Ove Jansson och Nils Engström och sändes häromdagen till både Försvarsmakten och Gävle hamn.

– Vi har gjort mycket noggranna undersökningar och successivt kunnat avfärda alla andra förklaringar än att det har varit en främmande undervattensfarkost i hamnen, säger Nils-Ove Jansson till P4 Gävleborg.

Det var efter muddringar i Gävle hamn som en sjömätning genomfördes på uppdrag av hamnen. Den 29 juni klockan 11 såg sjömätningspersonalen långt inne i hamnen ett 13 meter långt och 3 meter brett föremål på sitt avancerade ekolod.

Besättningen fotograferade databilden från ekolodet för att diskutera den vid sin lunch. När de återvände klockan 13.04 fanns föremålet på botten kvar och dykare kallades därför in. Men när fartyget åter var på plats klockan 14.05 var ekona borta. Däremot fann dykaren parallella, rektangulära, avtryck på botten som var några centimeter djupa.

Gävle hamn larmade Kustbevakningen och polisen som sedan kontaktade Försvarsmakten. Men man tog enligt uppgift inte kontakt med hamnen. Händelsen bedöms däremot som en kränkning i den oberoende analys som nu gjorts av Nils-Ove Jansson och Nils Engström.

Vilka tror ni att det är som har varit inne i hamnen?

– Det finns stora likheter med en rysk sån farkost, nämligen Triton NN. Men på en punkt stämmer inte liknelsen och det är längden. Den skiljer sig flera meter, men vi känner inte till om det finns en längre variant av Triton NN. Därför kan vi inte fastställa någon nationalitet, säger Nils-Ove Jansson till P4 Gävleborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".