Platsen där parken ska byggas
1 av 3
Här på Solrosen intill multisportarenan ska skejtparken byggas Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio
Conny är projektledare
2 av 3
Conny Björklund, här i Söderhamns skejtpark. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio
Marcus Wallström är skejtare
3 av 3
Skejtaren Marcus Wallström Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Bollnäs får en skejtpark på Solrosen

Projektledaren: Jag skulle ranka den som etta
1:38 min

Snart ska Bollnäs få sin första skejtpark. Platsen är Solrosen på Gärdet och tanken är att den ska vara färdigställd redan nästa sommar.

Projektledare är Conny Björklund, som också ligger bakom skejtparken i Söderhamn. Han har erfarenhet av att bygga stora skejtparker med små medel.

– För de som är lite insatta skulle jag kalla det en streetplaza med lite böjar integrerat. Och för den oinsatta handlar det om ett stort landskap med olika former av ramper och hinder. Mycket sånt som du kan se ute i den vanliga gatumiljön. Räcken, trappor, murar och så vidare, säger Conny Björklund.

Vad innebär det här?

– Det är en riktigt stor park. De flesta som byggs i småstäder ligger på mellan 300 och 600 kvadrat, vilket är väldigt väldigt litet och trångt, säger Conny Björklund.

Om du får som du vill i utformningen av parken. Hur skulle du ranka den?

– Utan veckan nummer ett. Och då har jag åkt i de flesta parker i hela Sverige, säger Conny Björklund.

Parken ska bli cirka 1800 kvadratmeter stor vilket gör den till den femte största i landet. En park i den storleken brukar vanligtvis kosta cirka tio miljoner kronor men i Bollnäs ska den bli verklighet för två miljoner. Anledningen är att Söderhamns och Bollnäs brädföreningar själva står för mycket av arbetet samt att parken ska asfalteras istället för att gjutas helt i betong. För skejtaren Marcus Wallström betyder det här mycket.

– Väldigt mycket. Jag tror att min och Bollnäs skejtscen kommer växa sig mycket starkare när de får en park att åka i på somrarna. Det känns som att jag kommer vara mycket lättare nästa höst. Jag kommer skejta en hel del mer och säkert tappa något kilo, säger Marcus Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".