Emilia Ingeroth, Hampus Sellgren, Elin Lindblom och Dennis Svensson går tredje och sista året på fordon- och transportprogrammet på Staffangymnasiet i Söderhamn. Daniel Johansson är programansvarig.
Emilia Ingeroth, Hampus Sellgren, Elin Lindblom och Dennis Svensson går tredje och sista året på fordon- och transportprogrammet på Staffangymnasiet i Söderhamn. Daniel Johansson är programansvarig. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

På Staffangymnasiet i Söderhamn utbildas blivande lastbilschaufförer

Hör de blivande lastbilschaufförerna på transportprogrammet
5:35 min

Eftersom det är stor brist på lastbilschaufförer är chansen stor att få jobb efter avslutad utbildning på fordon- och transportprogrammet.

På Staffangymnasiet i Söderhamn utbildas blivande lastbilschaufförer. De som går programmet får chansen att ta både bilkörkort och lastbilskörkort och körkort för tungt släp. I utbildningen ingår även ett YKB, yrkeskompetensbevis som krävs för att få köra yrkesmässig tung trafik. Utbildningen är värd hundratusentals kronor för eleverna och klarar man alla körkort är man i princip garanterad ett jobb efter avslutad utbildning.

– Jag hoppas få jobb på den praktikplats jag är nu, säger Elin Lindblom.

– Det här kan vara en väldigt bra start att köra lastbil, säger Dennis Svensson.

– Det är redan fyra företag som frågat och då har jag inte ens ett C-körkort än, säger Hampus Sellgren.

– Det är en ljus framtid för oss alla som går här och sköter man sig på praktikplatsen kan man ju hoppas på ett sommarjobb till en början, menar Emilia Ingeroth.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".