En man vid dator surfar på Hamsterpaj.net, en hemsida vars målgrupp är ungdomar mellan 15 och 25 år. Foto: Fanni Olin Dahl / TT
Enligt åtalet ska han bland annat ha hotat att skada eller döda barnen, eller närstående om de inte gör det han vill. Enligt åklagare skulle domen vara principiellt viktig. Foto: Fanni Olin Dahl / TT

Man från Älvkarleby misstänks för att ha våldtagit barn över internet – nu inleds rättegången

Åklagaren: Det är viktigt att visa allvaret i de digitala övergreppen
0:58 min

Under torsdagen inleds rättegången mot den man som misstänks för grova våldtäkter mot barn på internet. Fallet är rättsligt unikt och om mannen döms kan det få stor betydelse för liknande fall i framtiden.

På torsdag inleds huvudförhandlingarna i målet om våldtäkterna över nätet som en man i 40-årsåldern från Älvkarleby kommun står åtalad för. Mannen ska enligt åtalet ha med hot om våld fått barn i andra länder att utföra grova gärningar mot sig själva och andra framför webbkamera.

Det viktigt att visa allvaret i de digitala övergreppen.

Eftersom övergreppen skedde mot barn i andra länder, främst Storbritannien, Canada och USA, sker förhandlingarna genom internationella åklagarkammaren.

Övergreppen ska i vissa fall vara jämställda med grov våldtäkt, och vid en fällande dom vore mannen den första att dömas för våldtäkt över nätet. Enligt åklagare Emelie Källfelt vid internationella åklagarkammaren skulle domen vara principiellt viktig.

– Dels är det viktigt att visa allvaret i de digitala övergreppen. Men det är också för åklagare, straffvärdet skulle öka och vi skulle få möjligheten att använda tvångsmedel när vi utreder.

Enligt åtalet ska han bland annat ha hotat att skada eller döda barnen, eller närstående om de inte gör det han vill. Trots att tillvägagångssättet liknar grooming där vuxna tar kontakt med barn i sexuellt syfte via internet för att vid ett senare tillfälle begå övergrepp så menar åklagare Emelie Källfelt att det finns avgörande skillnader.

– Det vi pratar om här är faktiska, verkliga och fysiska övergrepp. Bara det att gärningsmannen har använt sig av internet som ett verktyg för att kunna utföra dem, säger Emelie Källfelt åklagare vid internationella åklagarkammaren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".