Idyll i Hölicks fiskehamn. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio Gävleborg
1 av 3
Arkivbild på Hölicks fiskehamn Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio Gävleborg

Därför införs nya fiskeregler i Gävleborg

Länsstyrelsen: Vi vill begränsa nätfisket
1:30 min

Nu införs nya fiskeregler i Gävleborg. Reglerna är redan införda i de flesta andra kustlän och innebär bland annat att nätfisket nära kusten ska begränsas under sommarmånaderna.

– Vi tittar på att begränsa nätfisket innanför tremeterslinjen under perioden sista augusti till och med sista maj. Under sommarmånaderna juni, juli augusti är det tillåtet att fiska innanför tremeterslinjen som vanligt, säger Nichlas Dahlén som är fiskehandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Vad innebär det här för de som fiskar längs kusten?

– Att man får flytta ut sitt fiske. Man kan inte längre lägga nätet jättenära stränderna utan man måste komma ut lite. Man kan fortsätta lägga nät men det begränsas då genom att man måste lägga det utanför tremeterskurvan, säger Nichlas Dahlén.

Kommer det innebära försämrad fångst?

– Det kommer nog initialt betyda att man får mindre fisk. Men vi tror också på sikt att våra fiskbestånd kommer att bli bättre så i slutändan är förhoppningen att man ska få mer fisk, säger Nichlas Dahlén.

Varför införs reglerna?

– Den största anledningen är beståndsuppskattningen som vi gör. Där har vi sett att mycket av de rovfiskbestånd som vi har efter kusten är ganska hårt ansatta. Där vill vi då skydda lekande arter som gädda och abborre på våren och havsöring på hösten, säger Nichlas Dahlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".