En ö med skarvbon i träden som är helt kala och täckta med skarvbajs
När en ö drabbas av skarvar dör den mesta växtlighet ut. Foto: Jessica Gow

Dubbelt så mycket skarv längs länets kust i år

Elina Eriksson, Länsstyrelsen: Att det finns många skarvar är positivt så länge de är där de ska vara
1:18 min

Efter inventeringen av skarvbon vid Gävleborgs kust kan Länsstyrelsen konstatera en dubblering av antalet skarv jämfört med förra året.

Totalt påträffades 2301 skarvbon längs med länets kust när länsstyrelsen i år inventerade, och i dom allra flesta häckade skarven. Förra året var antalet skarvbon under tusen stycken men Elina Eriksson på Natur och Viltenheten vid Länsstyrelsen i Gävleborg menar att antalet inte är någonting negativt så länge dom häckar där dom ska.

– Helt klart vill vi ju att skarven ska ha en gynnsam bevarandestatus, att det finns många skarvar är ju possitivt så länge dom befinner sig på en plats där dom inte ställer till med problem.

Äggstölder har rapporterats vid skarvbon på två av länets öar. Det finns dom som vill begränsa populationen och tar saken i egna händer genom att plocka ägg från bon, men Länsstyrelsen ser allvarligt på stölderna och har polisanmält händelserna.

På fyra öar har Länsstyrelsen genomfört sina egna störningsåtgärder för att få bort skarvarna från platser där dom inte ska vara, vilket har varit lyckat och resulterat i att inga skarvar alls har häckat där.

– Det har varit lyckat, skarvarna har inte kommit tillbaka till dom platser där störningar har utförts, säger Elina Eriksson på Natur och Viltenheten vid Länsstyrelsen i Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".