Tågförseningar. Foto: Lars Broström/SR
Bilden är ej kopplad till detta stopp. Foto: Lars Broström/SR.

Tågstopp norr om Gävle i flera timmar

Anita Boström: Det jag ångrar var att jag inte hade en macka i väskan
0:48 min

Omkring tusen resenärer var på onsdagskvällen fast på flera stillastående tåg på grund av ett trasigt tåg norr om Gävle, men vid 23-tiden kunde tågen börja rulla igen. Anita Boström i Söderhamn åkte med det X-tåg som var orsaken till stoppet. Hennes resa tog nära sex timmar istället för 40 minuter.

Ett av Tågkompaniets tåg fick fordonsfel och begärde hjälp mellan Gävle och Söderhamn. När hjälpfordonet närmade sig visade det sig att det hade fel på bromsarna.

De två tågen blockerade rälsen i båda riktningarna.

Problemen började vid 16-tiden och inte förrän efter klockan 23 kunde trafiken börja rulla som vanligt igen. 

Fem tåg stod stilla och SJ räknar med att sammanlagt tusen personer var direkt berörda. De värst drabbade resenärerna satt fast i över fem timmar, medan SJ försökte hitta en lösning.

– Det var helt omöjligt att få tag på ersättningsbussar. Och vi tittade på om det gick att leda om trafiken, men det gick inte gått på grund av banarbeten, sade Ann-Katrin Backlund på SJ:s pressjour.

Hon tillägger att SJ har beslutat att alla drabbade resenärer automatiskt kommer få ersättning för det här.

Stoppet påverkade sträckorna Gävle-Sundsvall, Stockholm- Umeå och Stockholm- Sundsvall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".