Laxfiske i Ljusnan. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
1 av 3
Laxfiske i Ljusnan. Arkivbild. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Thomas Thyr blickar ut över Ljusnans mynning
2 av 3
Thomas Thyr blickar ut över Ljusnans mynning Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio
Thomas pekar ut dit fällorna ligger
3 av 3
Thomas pekar ditåt fällorna ligger Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Historiskt dålig säsong för laxfisket i Ljusne

1:34 min

Det har varit en usel säsong för sportfiskarna i Ljusne. Det är framförallt laxfisket som sammanfattar sin sämsta säsong någonsin.

Skarv och säl med hög aptit är en av orsakerna. Men det största problemet är yrkesfiskarnas laxfällor i kombination med låg vattenföring, berättar Thomas Thyr som är ordförande i Ljusne Sportfiskeklubb:

– När det är riktigt bra har vi legat på fyrahundra laxar. En normal säsong ligger vi på runt tvåhundra. Och i år har det kommit upp sju stycken. Det har fullständigt havererat. En stor katastrof. 

Vad beror det på?

– Det ligger laxfällor nära mynningen som tar väldigt mycket fisk. Och i kombination med den låga vattenföringen som är idag går laxen fram och tillbaka och fastnar i fällorna. Då blir det inte så många kvar här uppe i älven, säger Thomas Thyr.

Vid högsäsong brukar 20-30 personer per dag stå längs Ljusnans mynning och fiska laxar som kan väga så mycket som 15-20 kilo. Det actionfyllda fisket brukar också dra till sig ett femtiotal åskådare som vill bevittna kampen med älvens bjässar. Men efter den här sommarens fiskeflopp är klubben orolig att turistattraktionen ska gå i graven efter 30 års aktivitet.

– Det är ingen idé att fortsätta om det inte händer något. Vi är redan nere i botten, säger Thomas Thyr.

Men yrkesfiskarna som har fällorna måste väl också få sin lax. Vad vill du se för lösning?

– Kanske att några fällor försvinner eller att man bara fiskar vissa dagar i veckan så att fisken får möjlighet att komma upp även till oss. Det här är en dialog vi har mellan oss allihopa för vi vill inte vara osams eller nåt. Men vi får inte slås ut som det ser ut nu, säger Thomas Thyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista