Aurora 17 Gävleborgsgruppen och Major Karl Lilja
1 av 3
Major Karl Lilja pekar med hela handen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Ro-ro-fartyg i Gävle hamn.
2 av 3
Ett civilt Ro-ro-fartyg fraktade hem Gävleborgsgruppens fordon och materiel. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Gävleborgsguppens fordon och Robert Skoglund
3 av 3
Fänrik Robert Skoglund deltog i hemforslandet av Gävleborgsgruppens många militärfordon. Foto: Robert Skoglund

Gävleborgs soldater är hemma från "fronten"

Major Karl Lilja: " Sverige vann!"
1:08 min

I dag anlände ett jättestort civilt Ro-ro-fartyg till Gävle hamn, lastat med fordon och material som Gävleborgsgruppen två hemvärnskompanier använt under militärövningen Aurora 17 på Gotland. Ankomsten markerade slutet på den största övningen i Sverige sedan 1993.

På plats vid embarkeringen fanns också Major Karl Lilja som var allt i genom nöjd med den här veckolånga manövern som engagerat så gott som Sveriges hela försvarsmakt och därtill militära styrkor från både Finland och en lång rad NATO-länder.

– Det har varit oerhört spännande att ha fått vara med på en sådan här jättestor övning. Det har deltagit 17 000 soldater enbart från Sverige och vi har fått se saker som vi aldrig har tillfälle till i Gävleborg, säger han.

Scenariot för militärövningen som genomförts i stora delar av Mellansverige och på Gotland har varit ett anfall från öster mot ett land som "inte ingår i en försvarsallians". Att det skulle handla om att öva försvar mot ett aggressivt Ryssland är inget som varit uttalat, förklarar Karl Lilja. 

– Det har varit ett Land "A" som anfaller ett mindre land "B" och Sveriges uppgift har helt enkelt varit att försvara "B", säger han.

Vem vann, "A" eller "B"?

– Jag skulle vilja påstå att Sverige vann, säger Karl Lilja.

Lyssna på en längre intervju med Major Karl Lilja! Ljudet finns längst ner i artikeln.

Gävleborgs soldater inte prövats särskilt mycket i direkt strid, däremot har de i skarpt läge och i en ny miljö fått praktisera just det som de drillats i här på hemmaplan säger Robert Skoglund, frivillig fänrik i Gävleborgsgruppen:

– Vi har varit underställda ett förband på Gotland och då fått bevaka militära skyddsobjekt på norra Gotland, berättar han.

Just bevakning utgör Hemvärnets viktigaste uppgift och då gör det ingen större skillnad att den här övningen utspelades i "skede krig", som militärjargongen lyder:

– Det är vår huvuduppgift: att skydda och bevaka objekt - sedan kan vi förstås utföra en del andra uppdrag också, säger Fänrik Robert Skoglund, innan bataljonen sitter upp i sina fordon som lastats av på kajkanten och rullar hem till Kungsbäck i Gävle igen.

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se
P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".