En varg går i snö.
1 av 2
Trots att antalet vargar som ska skjutas är lågt menar Länsstyrelsen att det ändå gör skillnad. Foto: Heiko Junge/TT.
Simon Viklund länsstyrelsen
2 av 2
Jakten får bedrivas från och med 2 januari till 15 februari, eller tills länsstyrelsen avlyser jakten. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Två vargar ska skjutas i Gävleborg

Simon Viklund, Länsstyrelsen: Det här är reviret vi har sämst genetisk status i
1:08 min

Det står nu klart att två vargar får fällas i Gävleborg under vinterns licensjakt. Båda vargarna ska skjutas i reviret Nyskogen i nordvästra Hälsingland.

Länsstyrelsens bedömning är att det inte finns några genetiskt viktiga vargar i reviret. Och Simon Viklund på natur- och viltenheten vid Länsstyrelsen i Gävleborg menar att vargarna tidigare har ställt till med problem.

– Det här är reviret vi har sämst genetisk status i, och det finns en skadebild sen tidigare, med angrepp på både jakthundar och fårbesättning.

Jakten får bedrivas från och med 2 januari till 15 februari, eller tills länsstyrelsen avlyser jakten. Trots att antalet vargar som ska skjutas är lågt menar Länsstyrelsen att det ändå gör skillnad.

– I det här reviret finns det bara två revirmarkerande individer, men långsiktigt kan vi se en möjlig föryngring från det här paret som vi nu tar bort, säger Simon Viklund på natur- och viltenheten vid Länsstyrelsen i Gävleborg.

Totalt får 22 vargar skjutas i fem län under vinterns licensjakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".