Brand villabrand Tönnånger Söderhamn
1 av 3
Branden fick ett mycket våldsamt förlopp. Foto: Räddningstjänsten Södra Hälsingland
Pär Palm vid räddningstjänsten i Bollnäs.
2 av 3
Pär Palm vid räddningstjänsten i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Det är viktigt att se över brandsäkerheten hos äldre tycker Torbjörn Wannqvist, förbundschef för kommunalförbundet för södra Hälsingland.
3 av 3
Det är viktigt att se över brandsäkerheten hos äldre tycker Torbjörn Wannqvist, förbundschef för kommunalförbundet för södra Hälsingland. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Brandskyddet hos äldre måste ses över

Pär Palm: De lever i sin egen värld.
1:37 min

Varje år omkommer omkring hundra personer i bränder i Sverige, många i sina hem. De flesta av dessa är äldre.

Räddningstjänsten har svårt att nå ut med information till äldre när det gäller brandskydd i hemmet. Framför allt handlar det om äldre med demenssjukdom som bor kvar hemma.

– De lever i sin egen värld. De vaknar på nätterna kliver upp för att laga mat åt maken som varit död i tio år, säger Pär Palm vid Räddningstjänsten i Bollnäs.

Behoven av anpassade bostäder ökar när befolkningen blir allt äldre, demenssjukdomarna ökar och de flesta bor kvar hemma. Från 2015 och fram till idag har 10 personer över 65 år dött i en brand i Gävleborg. Att installera en brandvarnare räcker inte till alla gånger.
Det är inte säkert att en äldre hör den eller ens förstår vad ljudet innebär.

– Vi har varit på brandtillbud där en kvinna haft brand på spisen och när vi kommer fram sitter hon i sin stol och kramar ett gosedjur.

Brandskyddsföreningen vill att alla kommuner ska erbjuda individanpassat brandskydd och att man tar hänsyn till brandskyddet redan vid biståndsbedömningen. 

– Det är helt givet, tycker Pär Palm. Vi når ju inte fram till den här gruppen och det ska kopplas ihop med deras förmåga att ta sig ut själv. Kan de ta sig ut om det skulle uppstå en brand?

Eftersom befolkningen blir allt äldre och de flesta bor kvar hemma så kommer behoven av anpassade bostäder att öka kraftigt framöver. Det menar Torbjörn Wannqvist som är verksamhetsledare för Brandskyddsföreningen Gävleborg och förbundschef på Räddningstjänsten i södra Hälsingland.

– Jag tror att vi måste satsa mer på individanpassat brandskydd. Att göra hembesök och ägna lite mer kraft åt de äldre, säger Torbjörn Wannqvist.

Från 2015 och fram till idag har 10 personer över 65 år dött i en brand i Gävleborgs län. Även om det inte är hos de äldre det brinner oftast så är det de som drabbas hårdast när olyckan är framme.
Under det här året exempelvis har en äldre kvinna avlidit efter en villabrand i Färila och i Tönnånger omkom en äldre man när hans hus brann ner.

– Ju äldre man är desto svårare har man att utrymma själv, man behöver hjälp.

En vanlig orsak till bränder hemma hos äldre är en bortglömd spis.
Att montera in en spisvakt kan vara en billig livförsäkring.

– Glömmer man något på plattan och den träffar detektorn som sitter ovanför spisen så slår den av och det händer inget mer.

Att nå ut med information till äldre är inte helt lätt. En dement person har svårt att ta till sig information och även om det finns brandvarnare i hemmet så kanske man inte förstår vad det är som låter. För att förbättra brandsäkerheten hos äldre startas ett projekt i Hudiksvall i oktober.

– Jag tror vi måste samverka. Brandskyddsföreningen har nu dragit igång ett projekt med räddningstjänsten där vi ska testa och köra lite hembesök och få se hur det lyckas. För något måste vi göra. Vi kan inte bara sitta och vänta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".