Joakim Andersson
Joakim Andersson Foto: Michael Sundberg

Svenska kyrkan i Gävle gör unik musiksatsning

Joakim Andersson: Det är helt nyskriven musik
1:31 min

Ikväll har den Svenska kyrkan i Gävle 500-årsjubileum för att hylla Martin Luthers protestantiska reformation av kyrkan. Konserten handlar om att skildra Martin Luthers liv och gärning.

– Förhoppningen är att det ska bli väl mottaget, säger Joakim Andersson, tonsättare på Staffans kyrkan.

Martin Luther var en munk som var kritisk mot en del som den traditionella kyrkan stod för. Efter en tid spreds hans 95 teser runt om i Europa och skapade debatt, vilket ses som början på den protestantiska kyrkan.

– Reformationen är en stor del av den Svenska kyrkan och det var han som reformerade den. Och hade han inte gjort det, så hade kyrkan sannolikt varit katolskt idag. Därför har vi valt att uppmärksamma honom, säger Joakim Andersson.

Han säger att kvällens konsert är unik i Sverige. Och i Staffans församling föll lotten på att framföra ett större musikaliskt verk för kör och orkester.

– Det är unikt på det sättet att det är helt nyskriven musik. Texterna som jag har komponerat är dels från Martin Luthers hand, dels helt nyskrivna dikter, säger han.

Till kvällen har personal från kyrkogårdsenheten byggt ett instrument som ska symbolisera en viktig del ur Martin Luthers liv.

– Åsklådan kommer höras i förspelet till hela kantaten. Den ska symbolisera åskvädret som han vandrade genom när han fick sin kallelse från Gud, säger han.

Han säger att förväntningarna inför kvällen är att det ska gå bra. Och att de som övat sedan augusti ska vara nöjda med konserten.

– Förhoppningen som tonsättare är att det ska bli väl mottaget. Men det ligger helt i lyssnarens händer, det vill jag inte påverka. Nu har jag gjort mitt och nu får man avgöra om man tycker om musiken, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".