Bodil Valero (MP)
1 av 2
Bodil Valero (MP) Foto: FREDRIK PERSSON / TT
En man håller i en tidning
2 av 2
Polis drabbade samman med människor som ville rösta i gårdagens val i Spanien. Foto: Emilio Morenatti

Bodil Valero från Gävle var observatör under valet i Katalonien

Bodil Valero (MP): Det var en oerhört obehaglig stämning
3:17 min

På söndagen röstade Katalonien om självständighet från Spanien. På plats som observatör i Barcelona fanns EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) från Gävle.

I går hölls det en omröstning i den spanska regionen Katalonien där frågan ställdes till katalanerna om huruvida de vill att Katalonien ska bli en egen republik.

I natt räknades rösterna – två miljoner röstade och 90 procent sa ja till att bryta sig ut ur Spanien. Valdeltagandet var 42,3 procent av de 5,3 miljoner röstberättigade.

Men omröstningen blev en våldsam historia då spansk polis försökte stoppa människor från att rösta. 

 – Det var en oerhört obehaglig stämning, dom hade slagit sönder dörren in till den här skollokalen och slagit gamla människor. Andra grupper hade blivit beskjutna med gummikulor, berättar EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) från Gävle, som var på plats i Barcelona i egenskap av internationell observatör.

Enligt Spanska myndigheter så var omröstningen ett brott mot konstitutionen och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy tackade den spanska polisen i ett tv-tal under söndagkvällen för att "de har fullgjort sitt uppdrag enligt det mandat de hade".

Premiärministern underkänner också omröstningen.

– Jag har ingen aning om vart det här kommer hamna, det som vi gröna i parlamentet har gjort är att vi har vänt oss till kommissionen och sagt att här måste faktiskt EU gå in och medla. Det här är inte någonting som Spanien och Katalonien kan lösa själva i dialog, för den dialogen har ju varit stängd så himla länge, säger Bodil Valero.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".