Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Björn Lans, anläggningschef vid Bollnäs Sporthall, vid den nya bojen som man satt ut.
Björn Lans.

Bollnäs simsällskap får miljonbidrag från Arvsfonden

Björn Lans: Syftet är att skapa samarbete med föreningslivet.
1:17 min

Bollnäs simsällskap får 4,6 miljoner kronor i stöd av Arvsfonden till ett tre-årigt projekt som ska göra föreningslivet mer tillgängligt.

Tillsammans med ett nybildat föreningsungdomsråd ska projektet genomföra tre till fyra ungdomsanpassade arrangemang per år. Och det handlar om så mycket mer än simning menar projektledaren Björn Lans.

– Syftet med projektet är att skapa samarbete med föreningslivet i Bollnäs och göra aktiviteter som gynnar alla parter.

Projektet har som ambition att göra föreningslivet mer synligt och tillgängligt för nyanlända och att även engagera personer med funktionsnedsättning till att vara mer fysiskt aktiva och ha en meningsfull fritid. Och för att alla ska kunna vara med och där pengar inte är ett hinder ska en fritidsbank startas.

– Istället för att köpa fritidsutrustning, det kan vara ett tält eller ett par skridskor, kan man låna det några dagar upp till två veckor för att göra en aktivitet.

Till fritidsbanken kan utrustning lämnas som inte längre används och dit ska man kunna vända sig för att låna vid behov. Björn Lans hoppas att snart hitta en lämplig lokal.

– En sån lokal kommer vi att leta där vi både kan ha möteslokal, kontor och den här fritidsbanken.

Vad hoppas du att projektet ska leda till?

– Att det leder till att vi skapar grunden till en organisation som stöttar föreningslivet på lång sikt och som blir en kvarleva efter det här projektet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".