Fiona Tranberg från Gävle.
1 av 2
Gävlebon Fiona Tranberg tror att insamlingsrekord kan vara ett tecken på att det är något som är värt att engagera sig i. Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges Radio
Per Byman, Radiohjälpens generalsekreterare.
2 av 2
Per Byman, Radiohjälpens generalsekreterare. Foto: Anna Dahlbeck / Sveriges Radio

Rekordinsamlingens tid kan vara förbi – men för Radiohjälpen är varje krona viktig

Per Byman: Det blir nog inget rekord i år, men jag hoppas jag har fel
1:42 min

Just nu pågår ju Radiohjälpens insamlingskampanj Världens Barn, en kampanj som jämte Musikhjälpen oftast drar in rekordsummor till utvecklingsarbete. Men den trenden kan vara på väg mot sitt slut.

Nu pågår Radiohjälpens insamlingskampanj Världens Barn, där P4 Gävleborg är hjälper till att samla in pengar i länet.

2016 års Världens Barn drog in 10 miljoner kronor mindre än föregående år och i Musikhjälpens hemland Holland har det gått sämre dom senaste åren. Något som kan tecken på att trenden för ett årligt rekordslående är på väg mot sitt slut.

Men en eventuell nedgång är dock inget som oroar Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman.

– För 10 år sen samlade Musikhjälpen in 3 miljoner kronor och förra året 50 miljoner kronor. Kan vi ligga kvar på den här nivån så är det fortfarande 47 miljoner mer än vad vi hade första året, som kan gå till bra verksamheter.

Tillsammans med Musikhjälpen är Världens barn Radiohjälpens största insamlingskampanjer och med undantag för förra årets Världens Barn har det vanligtvis varit rekordinsamlingar.

Men enligt generalsekreterare Per Byman är det inte bara insamlingen som är viktigt med kampanjen, utan även att väcka ett gemensamt engagemang hos svenska folket.

– Det gäller att vi hela tiden utvecklar det här och gör det roligt att visa solidaritet. Många tittar bara på siffrorna och är det så att det blir en nedgång så kan det uppfattas som att "jaha då var det slut med det här då". Men Radiohjälpens public service-aspekt gör att informationen och utbildningen är lika viktig för oss, säger han.

Och för Gävlebon Fiona Tranberg kan insamlingsrekord vara ett tecken på att det är något som är värt att engagera sig för.

– Det spelar roll. Det får mig att börja fundera på att jag kanske borde vara med på det. För vad är det som gör att det växer. Då betyder det att det är något väldigt viktigt och då blir jag nyfiken, säger hon.

Och om det nu inte blir något insamlingsrekord för exempelvis Musikhjälpen i år, så kommer en liten såväl som stor slutsumma enligt Radiohjälpens Per Byman ändå leda till samma ändamål: att ge någon möjligheten att förbättra sitt liv.

– Jag tror inte att det kommer bli ett insamlingsrekord i år, för insamlingen förra året var helt osannolikt bra. Sen hoppas jag att jag har fel. Det är fortfarande så att alla är med och bidrar till att många tusentals människor ute i livet får en möjlighet att själva förbättra sina liv.

Här hittar du P4 Gävleborgs insamlingsbössa för Världens Barn!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".