Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En persons silhuett speglas i en vattenpöl mot en grå himmel. Personen tar sig för huvudet med båda händerna. Till höger skymtar en byggnad i bakgrunden.
1 av 2
en Foto: Olivia Ochoa
Enligt Länstyrelsens nationella samordnare i frågan,
2 av 2
Enligt Länstyrelsens nationella samordnare i frågan, Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges radio

Försvunna barn riskerar att utnyttjas – så ska det stoppas

Amir Hashemi-Nik: Kriminella aktörer vill få ut barn ur systemet så att de kan utnyttja dem
1:30 min

Två skolklasser i månaden – så många ensamkommande barn försvann ur Migrationsverkets register under en tre och ett halvt års period. Länsstyrelserna samarbetar nu för att öka kunskaperna och stärka samverkan kring barnen.

I Gävleborg räknar man med att det försvinner runt 10 ensamkommande barn om året och Länsstyrelserna samarbetar nu för att öka kunskaperna och stärka samverkan kring barnen.

Under tisdagen hölls en konferens i Gävle för Länstyrelserna i Gävleborg och Uppsala, i avsikt att ta upp det regionala läget för dem försvunna barnen. Länstyrelsens nationella samordnare i frågan, Amir Hashemi-Nik, var där för att föreläsa och enligt honom finns det flera anledningar till att asylsökande minderåriga avviker.

– Det är jättesvårt att säga exakt varför barn försvinner. Men vi vet att desto större oro och rädsla som barnen upplever. Desto större är risken att de avviker. Vi har många kriminella aktörer och även oseriösa arbetsgivare som vill få ut barn ur systemet så att de kan utnyttja dem, säger han.

Vad vet man om situationen för dessa minderåriga som lever utanför samhället?

– Det är en väldigt utsatt situation som de lever i. Det kan han handla om att man inte har någonstans att sova. Man är beroende av andra människor och kan utnyttjas. Det är en väldigt svår situation för väldigt många unga som inte lever i systemet, säger Amir Hashemi-Nik.

Vad finns det för åtgärder att sätta in för de här barnen som riskerar att försvinna?

– Först och främst handlar det om att samverkan mellan olika aktörer måste bli bättre. Vad ger Migrationsverkets för information och vad behöver vi komplettera med? Vi måste ge rätt och tillförlitlig information så att ungdomen alltid är uppdaterad på vad som händer framöver. Även utbildning av personal måste förbättras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".