Pär Palm vid räddningstjänsten i Bollnäs leder blåljusövningarna.
Pär Palm vid räddningstjänsten i Bollnäs leder blåljusövningarna. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Blåljusmyndigheterna ska bli bättre på att samverka

Pär Palm: Vi vet inte hur de andra tänker i ett visst scenario.
1:31 min

Länsstyrelsen i Gävleborg anser att blåljusorganisationerna måste bli bättre på att samverka. Under en 10 veckors-period genomförs nu övningar runt om i länet mellan räddningstjänst, ambulans och polis.

Nästa år är det ju valår och Säkerhetspolisen har varnat för att den kan bli het. Det finns risk att skadliga kemikalier släpps ut för att skapa oreda i samhället. Det har även märkts en ökning när det gäller så kallade pulverbrev. I början av 2000-talet spreds en skräck framför allt i USA att terrorister skickade brev med mjältbrandsbakterier till politiker och myndigheter. Men i Sverige har de brev som hittills hittats innehållit mjöl, bakpulver och tvättmedel – men inga mjältbrandssporer.

Här i Gävleborg vill Länsstyrelsen att blåljusmyndigheterna blir bättre på att samverka för det finns brister idag något som faktiskt också fått konsekvenser. I Gävle, i samband med kemikalieolyckor, har annan personal än räddningstjänsten kommit för nära.

– Man har varit för nyfiken eller inte fått den information som krävs för att hålla sig på avstånd, säger Pär Palm vid räddningstjänsten. 

När alla larmas ut till samma olycksplats så är det viktigt att de har kontakt med varandra och att de kommunicerar över samma kanal, men där brister det ibland. Framför allt upplever ambulans och räddningstjänst att den polis som är på olycksplatsen inte fått information vilken kanal det är som gäller. Det kan ju bero på att det är två larmcentraler inblandade, dels polisens ledningscentral, dels SOS som har kontakten med ambulans och räddningstjänst. 

– Det är klart det kan vara farligt beroende på situationen menar Lars Lindeberg polis i Bollnäs.

– Jag tycker det är bra att vi får vara tillsammans och höra hur tre olika organisationer tänker i olika situationer och det ökar förståelsen för varandra, säger Hans Ljungström från ambulansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".