Barn hoppar med
1 av 2
Cykling, simning och en del hoppträning på gården blir det för jämthunden Kia inför jakten. Emma Axberg håller i kopplet. Foto: Christine Odén
Man, jägare i grön jacka med två jakthundar
2 av 2
Att förbereda hundarna inför älgjakten är självklart för jägaren David Axberg. Foto: Christine Odén

Skador på jakthundar kan undvikas med rätt träning

David Axberg: Det gäller att hålla hundarna i trim
2:36 min

Stickskador, sår och muskelbristningar är vanliga skador som veterinärer märker på hundar i samband med älgjakten. Men med rätt träning kan skador förebyggas.

– Det gäller att hålla hundarna i trim, säger jägaren David Axberg i Norrsundet norr om Gävle. Så fort snön försvinner brukar han cykla med sina två jakthundar Diana och Kia.  

Bland veterinärer är det känt att älgjakten innebär en skaderisk för jakthundar.

– Vi märker ju av att det kommer in en hel del skador i samband med älgjakten, säger veterinär Anna Lindmark i Hudiksvall.

Vanliga åkommor är skärsår och stickskador från vassa stenar och pinnar. Muskelblödningar och förslitningsskador förekommer också, liksom mer specifika skador i närkontakt med till exempel älg och björn.

Men med träning kan skador förebyggas och veterinären Anna Lindmark tycker att jägare generellt blivit bättre på att förbereda sina hundar på det kraftprov som jakten innebär.

– Dagens jägare är jätteduktiga, bra på att träna hundarna och duktiga på att utfodra dem så jag tycker att de allra flesta jakthundar är i bra kondition idag.

Från och med i morgon, måndag är älgjakten i gång i hela länet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".