Markägaren Per-Olof Löfgren från Vallsta är mestadels glad över domstolens beslut.
1 av 2
Markägaren Per-Olof Löfgren från Vallsta är mestadels glad över domstolens beslut. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg
Lavskrika Arbrå Skogsavverkning
2 av 2
Orädd lavskrika matas med korv. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Markägare får avverka skog igen – trots att lavskrikan kan hotas

Per Olof Löfgren, Vallsta: Det känns jättebra!
1:47 min

Fem markägare i Hälsingland får nu avverka skog igen trots att den hotade fågeln lavskrika finns på deras marker.

Idag kom Mark- och miljödomstolens dom, som ger markägarna rätt att avverka sin skog. Därmed upphäver domstolen Skogsstyrelsens tidigare beslut om att markägarna inte får avverka skog på grund av den hotade fågelarten.

Domstolen konstaterar visserligen att Lavskrikans förekomst i området kräver viss hänsyn, men menar samtidigt att Skogsstyrelsen borde ha vägt egendomsskyddet mot naturvårdsintresset i sitt beslut, och underrättat Länsstyrelsen om den anmälda avverkningen. På så sätt gjort det möjligt för skogsägarna att få dispens eller eventuell ersättning för marken.

– Det känns jättebra att de har kommit fram till den ståndpunkt som vi har haft hela tiden, säger skogsägaren Per Olof Löfgren i Vallsta, en av de fem markägarna i hälsingland.

Är du förvånad eller trodde du på det här utslaget?

– Enligt den hjälpt som vi har fått av jurister inom LRF så har det varit rätt tydligt och klart att så här ska man tolka det. På det viset är det inte ett dugg förvånande, säger han.

Det var för två år sen som Per-Olof Löfgren fick beskedet av Skogsstyrelsen att han inte fick avverka sin skog på grund av att den hotade fågelarten lavskrika fanns på hans mark.

Det tog ett halvår innan beslutet kom. Och ingen av de fem skogsägarna i Arbrå- och Vallstaområdet som drabbades av beslutet skulle få någon ersättning för förlorade intäkter.

Per-Olof Löfgren hade hoppats att domen skulle fokusera mer på fågelns bevarandestatus. Och där får han medhåll från motparten, Skogsstyrelsen, där naturvårdsspecialisten Tove Thomasson kommenterar domen.

– Domstolen fokuserar på den formella hanteringen av ärendet och ger inte den vägledning vi hoppats på vad gäller lavskrikans bevarandestatus.

Enligt rätten har ni gjort flera fel, hur ser du på det?

– Det här är något vi får analysera när vi tittar vidare på domen, säger Tove Thomasson.

Hör hela inslaget – klicka på ljudklippet!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".