Ett av de blöta vetekornen har börjat gro.
1 av 2
Ett av de blöta vetekornen har börjat gro. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Det blir en lång vinter säger Lars Norlund, bonde i Söderala.
2 av 2
Det blir en lång vinter säger Lars Norlund, bonde i Söderala. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Spannmålsskörden är en mardröm för länets bönder

Lars Norlund: Det torkar aldrig upp!
1:20 min

Svalt och regnigt väder ställer till det för länets lantbrukare. Marken är så blöt och mjuk att de tunga maskinerna kör fast. Dessutom möglar skörden.

Lars Norlund som är lantbrukare i Söderala i Söderhamns kommun håller fram sin handflata där ligger några vetekorn som är mögliga och blöta och har börjat gro.

– Det hinner aldrig torka upp. Temperaturen och fuktigheten är så gynnsam att det gror på stråna och även svampangrepp kommer fort.

Vetekornen skulle bli djurmat och mjöl men nu går inte det.

– Det går nog till etanolutvinning.

På många ställen så står fortfarande vetet och havren kvar på åkrarna trots att vi nu är inne i oktober. Det går nämligen inte att ta sig ut med traktorer och skördetröskor eftersom man kör fast säger Lars Norlund.

– Det är nog mycket som blir kvar ute misstänker jag. Här i Söderhamn skulle jag tro att 30-35 procent är skördat och det är lite.

Lars Norlund är långt ifrån ensam om de här problemen. En annan bonde i länet gick miste om 150.000 kronor eftersom vetet var mögelangripet. Och oron bland länets lantbrukare är stor.

– Jag har fler ben att stå på men de som inte har det får nog, det blir nog en lång vinter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".