Försäljningschefen Håkan Bergström står utanför Yilports kontor i hamnen i Gävle.
Det är full gång i containerterminalen i Gävle och Håkan Bergström beskriver kapaciteten som ansträngd. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Gävles hamn ökar samtidigt som Göteborgs hamn minskar

Håkan Bergström, försäljningschef: Vi har anställt upp rejält
0:51 min

Antalet containrar man hanterar i Gävle hamn har ökat kraftigt och hamnen har också kunnat nyanställa runt 30 stycken det senaste året.

Mycket tack vare att svensk export går bra, men kan också ses som en effekt av konflikten i Göteborgs hamn. I Göteborg har mängden last man tagit emot minskat med 22 procent, medan man i Gävle har ökat med 25 procent under första kvartalet. Håkan Bergström är försäljningschef på Yilport i Gävle, och han ser ett samband mellan ökningen och konflikten i Göteborgs hamn men menar att det också har att göra med att Sverige går bra.

– Vi ser att många hamnar runt om i landet ökar, en del utav våran ökning härrör från effekterna i Göteborg, men den största delen skulle vi vilja säga är från en generellt start svensk export.

Det är full gång i containerterminalen i Gävle och Håkan Bergström beskriver kapaciteten som ansträngd. Yilport har som ett resultat av det högre trycket utökat sin skiftverksamhet från två till fem skift.

– Bara nu i sommar har vi anställt rejält, så nu har vi öppet dygnet runt alla dagar i veckan, säger Håkan Bergström, försäljningschef på Yilport.

Framtiden ser ljus ut och Yilport planerar att investera ytterligare, och räknar med att inom två år ha fördubblat kapaciteten i Gävle.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".