Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu ska Regionens vårdpersonal drogtestas

Publicerat måndag 9 oktober 2017 kl 06.35
Kränkande anser facket.
1:54 min
Drogtester provrör
1 av 6
Trots de tyngsta vårdfackens protester inför Region Gävleborg strorskaliga drogtester av sina anställda. Foto: Helena Landstedt/Malin Holestad/TT
Läkarföreningens ordförande Ylva Björklund i Gävle.
2 av 6
Läkare säger upp sig om de tvingas drogtestas, säger Läkarföreningens ordförande Ylva Björklund i Gävle. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Tommy Berger (S), 1:e vice ordf i Regionstyrelsen.
3 av 6
Drogtesternas nytta väger tyngre än fackets protester, hävdar Tommy Berger (S), 1:e vice ordf i Regionstyrelsen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Regionens HR-strateg Anders Westlund.
4 av 6
Facket har fått framföra sina synpunkter - nu införs drogtesterna. Det säger Regionens HR-strateg Anders Westlund. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Kommunals länsordförande Tord Andersson
5 av 6
Kommunals länsordförande Tord Andersson ser nyttan med drogtesterna, men medlemmarnas integritet är viktigare. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Anna Bergström Ordf Vårdförbundet Gävleborg
6 av 6
Vårdförbundets länsordförande Anna Bergström förbehåller sig rätten att vägra drogtest. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Region Gävleborg blir nu först i landet med att införa slumpmässiga alkohol- och narkotikatester av sin sjukvårdspersonal. Drogtesterna som berör 4 500 anställda införs från och med nästa år, trots att de tre största vårdfacken anser att testerna kränker de anställdas personliga integritet.

Regionen satsar 1,6 miljoner kronor på testerna och den företagshälsovård som med start vid årsskiftet ska genomföra dem i stor skala. Det är många som berörs berättar HR-strateg Anders Westlund vid Region Gävleborg:

– Vi har omkring 4 500 medarbetare och 25 procent av det antalet ska testas varje år. Det innebär ungefär 1000 drogtester per år, säger han.

Missa inte intervjun med Regionstyrelsens 1:e vice ordförande Tommy Berger om den politiska bakgrunden till drogtesterna! Ljudet finns längst ned i artikeln

De slumpmässiga testerna av vårdanställda ska upptäcka både alkohol- och narkotikapåverkan och genomförs vårdenhetsvis. Praktiskt sett är provtagningen ganska okomplicerad:

– När det gäller alkohol får man blåsa i en handhållen apparat. Narkotika och andra droger kräver ett urinprov som man själv får avlägga på en så kallad plomberad toalett och sedan avlämna provet till provtagaren.

Testerna ökar patientsäkerheten och kan tidigt upptäcka drogproblem, men fackförbunden tvivlar på att den nyttan uppväger den kränkning av personlig integritet som de anställda kan uppleva när de en morgon förväntas kissa i burk och göra utandningsprov. Vårdförbundets länsordförande Anna Bergström tänker INTE ställa upp på det:

– Jag kan också säga "nej", tänker jag!

Anna Bergström ger därmed uttryck för Vårdförbundets principiella inställning till drogtesterna. Kritikens kärna handlar om skyddet av medlemmarnas personliga integritet.

– Ja, förbundet säger nej till generella drogtester med hänvisning till att de bryter mot grundlagen. Den ger offentliganställda ett skydd mot kroppsliga ingrepp, vilket drogtesterna kan tolkas vara.

Kommunals länsordförande Tord Andersson har ungefär samma inställning:

– Vi har sagt nej till följd av de integritetskränkande delar det handlar om, säger han.

Inte heller läkarkåren ställer sig upp och applåderar arbetsgivaren Regionens initiativ. Det är faktiskt precis tvärt om säger Läkarföreningens ordförande Ylva Björklund i Gävle:

– Drogtesterna känns obehagliga, helt enkelt, och det är väldigt många av våra medlemmar som absolut inte vill gå med på dem. Vissa har till och med hotat säga upp sig om de införs, säger hon.

Ett mycket tydligt "nej tack" från de tre tyngsta vårdfacken alltså, men vid årsskiftet drar nu arbetsgivaren Regionen igång drogtesterna i alla fall.

Enligt Anders Westlund fäster arbetsgivaren inte särskilt mycket vikt vid fackförbundens motstånd mot drogtesterna:

– De har framfört sina synpunkter. Vi uppfattar det inte som ett motstånd, inte i det här skedet när vi nu ska implementera drogtesterna i verksamheten.

Regionstyrelsens 1:e vice ordförande, socialdemokraten Tommy Berger, slutligen, medger att drogtesterna nu införs utan fackets samtycke. Det är är en balansgång, säger han:

– Vi är oeniga i den här frågan, men vi har ändå rätt att införa drogtesterna. Det är ett arbetsgivaransvar, säger han.

Därmed kan man säga att Region Gävleborg "kör över" fackförbundens främsta och principiella argument mot de slumpmässiga drogtesterna, nämligen Regeringsformens 2 kap 6§ som slår fast att "Var och en är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp". Det betyder dock inte att Regionen till och med "kör över" grundlagen, försäkrar Tommy Berger.

– Nej det gör vi inte. Det är "det allmänna" som inte får påtvinga privatpersoner kroppsundersökning. I det här fallet intar Regionen rollen som enskild arbetsgivare och kan alltså inte betraktas som "det allmänna", säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".