Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mikroskopbild på cryptosporidium oocystor. Händer håller i provrör.
Förra året rapporterades 600 fall av cryptosporidiuminfektion. Foto: Marianne Lebbad, Folkhälsomyndigheten / Berit Roald, TT

Sjukvården upptäcker fler fall av ökänd magparasit

Patient: Jag fick bra information från hälsocentralen
1:40 min

Bättre diagnosmetoder och en ökad medvetenhet har gjort att sjukvården upptäcker allt fler infektioner med cryptosporidium. Till och med september i år har 11 fall rapporterats i Gävleborg.

Cryptosporidium är en encellig parasit som orsakar diarré, buksmärta och illamående.

– För det första visste jag inte alls vad det var för någonting, men jag fick bra information från hälsocentralen. Jag har absolut ingen aning om hur jag fått i mig det här, säger Håkan i Gävle, en av dem som drabbats.

Cryptosporidium sprids med förorenat vatten eller mat och kan också smitta mellan människor eller från djur, till exempel kalvar och lamm.

För de flesta går infektionen över av sig själv efter en till tre veckor, men för personer med nedsatt immunförsvar kan den vara livsfarlig. 2010 ledde ett vattenburet utbrott till att invånarna i Östersund fick koka sitt kranvatten under tre månader.

Förra året rapporterades flest antal fall av cryptosporidiuminfektion i Sverige sedan sjukdomen blev anmälningspliktig 2004. Totalt handlade det om 600 fall.

– Ökad medvetenhet inom vården, förbättrade analysmetoder och ökad provtagning - det är därför vi ser fler fall, säger Linda Trönnberg, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Trots att fler fall upptäcks tros mörkertalet fortfarande vara stort och mellan länen är skillnaderna stora. Vissa vårdgivare, till exempel Region Gävleborg, använder en analysmetod som upptäckter smittan genom DNA.

– Där rapporteras det fler fall jämfört med län som inte har de här metoderna i bruk.

Hur skulle sjukvården kunna agera för att upptäcka ännu fler fall?

– Att fler patienter som kommer in med de här symptomen analyseras för cryptosporidium.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".