Byta batteri i brandvarnare.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Unga ska höja brandsäkerheten hos äldre

Lennart Juhlin: Vi hoppas på att fler ska känna sig trygga
2:07 min

Varje år omkommer omkring hundra personer i bränder i Sverige, många i sina hem. De flesta av dessa är äldre. Därför ska brandsäkerheten hos äldre nu ses över i Hudiksvall genom ett projekt.

Brandsäkerheten hos äldre ska nu ses över och individanpassas i Hudiksvall - och det sker med hjälp av fem ungdomar som rekryterats via arbetsförmedlingen och projektet "En bra start". 

 – Vi hoppas att vi kan hjälpa till att höja brandsäkerheten och att det är några fler som kan känna sig trygga. Det handlar ju mycket om en diskussion med boende om hur man beter sig, säger Lennart Juhlin från Brandskyddsföreningen.

Norrhälsinge räddningstjänst kommer att utbilda ungdomarna i början på november och sedan har Brandskyddsföreningen tillsammans med Hudiksvallsbostäder valt ut ett par områden som kommer att erbjudas besök och enklare besiktning. 

– Då kontrollerar man brandvarnare, man pratar generellt om brandskydd. Under diskussionen kanske man upptäcker att det ligger tidningar i närheten av spisen exempelvis. Så diskuterar man sen vad man kan vidta för lämpliga åtgärder, säger Lennart Juhlin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".