Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lars-Torsten Eriksson mot en svart bakgrund
Lars-Torsten Eriksson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle, har vunnit årets läromedelsförfattarpris, Lärkan. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Gävleprofessor får pris för sina böcker

Lars-Torsten Eriksson:"Det känns extra roligt eftersom jag skriver på min sista bok nu"
0:52 min

Lars-Torsten Eriksson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle, har vunnit årets läromedelsförfattarpris, Lärkan.
– Det känns väldigt roligt. Jag har skrivit läromedel i flera decennier nu och den bok jag håller på att förnya nu är nog min sista så det känns kul att prisas.

Lars-Torsten Eriksson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle, har vunnit årets läromedelsförfattarpris, Lärkan.

– Det känns väldigt roligt. Jag har skrivit läromedel i flera decennier nu och den jag håller på att förnya nu är nog min sista så det känns kul att få priset nu.

Lars-Torsten Eriksson skrev sin första bok som student i Uppsala då han saknade en bok om hur man går tillväga för att skriva en B-uppsats. Den heter "Att utreda, forska och rapportera" och används fortfarande på högskolor och universitet runt om i landet.

Sedan dess har Lars-Torsten Eriksson skrivit mellan tio och tjugo läroböcker, så många så att han faktiskt inte har räkning på dem.

– Tycker man kunskap är roligt så ligger det nära tillhands att börja dokumentera det också. Och tycker man om att skriva så blir det böcker.

Han betonar vikten av att läsa läroböcker för att få ett sammanhang och förstå den fakta man lär sig.

– Den som läser många böcker lever flera liv, det gör inte den som bara läser powerpointbilder. Jag hörde några studenter i omklädningsrummet på Friskis och de sa att om man bara lär sig det som läraren går igenom i powerpointen så klarar man tentan, och det kanske stämmer men jag tror inte att det är ett bra sätt att lära för livet. Läser du en bok får du en förstelse för sammanhang på ett annat sätt, säger Lars-Torsten Eriksson.

Han var med och startade ekonomiutbildningen då Högskolan i Gävle startade 1977 och har nu en tjänst på 10 procent vid högskolan samtidigt som han skriver på ekonomutbildningens historia vid lärosätet och gör en tredje upplaga av sin bestseller "Kritiskt tänkande" som kommer till våren. Lars-Torsten tror att det är hans sista lärobok men han har även en sagobok på gång.

– Barnbarnen ritar och jag skriver, vi får se om det blir en bok, säger Lars-Torsten Eriksson.


Läromedelsförfattarpriset Lärkan

  • Läromedelsförfattarpriset Lärkan delas ut av Sveriges Läromedelsförfattares Förbund för sjätte året i rad. 
  • Lärkanpriset delas ut i fem kategorier, med prissumman 50 000 kronor i respektive kategori.
  • Priserna är framtagna för att framhäva författarens roll när det gäller att ta fram läromedel i tryckt eller i digital form. 
  • God textkvalitet samt goda pedagogiska och didaktiska egenskaper i författarskapet är viktiga bedömningsgrunder för juryn.
  • I år går priset i kategorin Universitet/Högskola till Lars-Torsten Eriksson, professor i företagsekonomi och sedan många år verksam vid Högskolan i Gävle. Han tar emot priset av Olle Burell, skolborgarråd i Stockholm Stad, på Skolforum 30 oktober. Källa: Högskolan i Gävle
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".