Helene Åkerlind står inne i rådhusets stora entré
Tidigare menar Helene Åkerlind (L) att ett medborgarförslag många gånger har passerat i kedjan rätt anonymt utan att så många känner till dom. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Medborgarförslag slopas i Gävle – invånarna får använda nätet istället

Helene Åkerlind, kommunalråd: Man ska få 50 knapptryck för att få det vidare
0:49 min

Från årsskiftet kommer Gävle kommun inte att använda sig av de konventionella medborgarförslagen för att invånare ska få sin röst hörd. Istället kommer internetpetitioner vara sättet.

Tanken bakom internetpetitionerna är att förslagen som läggs ska få mer uppmärksamhet och snack i kring sig förklarar Helene Åkerlind liberalt kommunalråd i Gävle. Genom kommentarsfunktion kan förslag som läggs och kommenteras och sen delas via sociala medier.

– Tanken är att alla ska kunna se ditt förslag, föra en dialog om det och rösta på det innan det lyft upp på dagordningen.

50 likes krävs för att ditt förslag ska beredas av kommunfullmäktige. Tidigare menar Helene Åkerlind att ett medborgarförslag många gånger har passerat i kedjan rätt anonymt utan att så många känner till dom. Men nu vill man lyfta fram, och sätta medborgardialogen i fokus.

– Medborgare märker inte av förslagen idag. Jag tror att det är jätteviktigt att du kan dela dina förslag på nätet, skicka det till dina vänner och diskutera.

Förhoppningen är att internetpetitionerna ska leda till att fler väljer göra sin röst hörd än genom dom tidigare medborgarförslagen.

– Jag tror att det kommer bli fler nu, för det blir en snackis kring dom och sen tror jag också att dom som kommer fram kommer vara med genomarbetade, säger Helene Åkerlind liberalt kommunalråd i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".