Johnny Hillgren, donationsansvarig läkare i Region Gävleborg.
Johnny Hillgren, donationsansvarig läkare i Region Gävleborg. Foto: Anna Molin/Region Gävleborg

Läkaren om organdonationer: "Vi måste våga prata om det vid köksbordet"

Hör donationsansvarige läkaren Johnny Hillgren berätta om varför det är viktigt att ta ställning
11 min

Fler människor än någonsin väntar på ett nytt organ – men många har inte aktivt tagit ställning till donation. Det vill den nationella donationsveckan ändra på.

– Det vi från organisationen som jobbar med organdonation vill göra är att väcka frågan och skapa en diskussion, säger Johnny Hillgren som arbetar som donationsansvarig läkare inom Region Gävleborg. 

Varje år initierar Socialstyrelsen en nationell donationsvecka för att sprida kunskap om organ- och vävnadsdonation. Syftet är att få fler människor att ta ställning. 

– Helst av allt vill vi att människor ska ta hem frågan till köksbordet och göra klart för varandra var man står i donationsfrågan. 

En organdonation gör det möjligt för 6-8 personer att överleva och få ett bättre liv. 

Enligt Socialstyrelsens statistik har hittills i år 139 personer kunnat få hjälpa svårt sjuka genom att donera sina organ. Samtidigt har 27 personer dött i väntan på en transplantation. 

Hur ser donationsläget ut i Gävleborg?

– Varje år ligger vi antingen mellan 2-3 donationer och upp till 6-8 donationer. Vi får inte glömma att en donation kan hjälpa flera personer att överleva. 

Varför är den här veckan viktig enligt dig?

– Den ger oss möjlighet att sätta fokus på frågan och visa att det är viktigt att ta ställning i ett lugnt skede och inte i en krissituation.

– Men också visa hur pass många det är som står i kö och väntar på ett organ, och avlider i den väntan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".