Shashi Berglund, Else och Celeste lagar vegetarisk lasagne.
1 av 3
Shashi Berglund, Else och Celeste lagar vegetarisk lasagne. Foto: Catrin Landén / Sveriges radio
Vegetarisk lasagne med Shashi Berglund.
2 av 3
Vegetarisk lasagne. Foto: Catrin Landén / Sveriges radio
Ett barn äter lasagne.
3 av 3
Else älskade lasagnen som hon varit med och lagat. Foto: Catrin Landén
Vardagsmatlagning i P4 Gävleborg

Laga vegetarisk lasagne med Shashi Berglund

Lyssna när Shashi och barnen lagar vegetarisk lasagne
10 min

Shashi Berglund är expert på att laga god och näringsrik mat åt som även de små tycker om – ofta med en tvist. Idag lagar vi vegetarisk lasagne. Här finns hela receptet!

Här finns hela receptet till Shashi Berglunds vegetariska lasagne. Perfekt vardagsmat som barnen kan vara med och laga. 

Vegetarisk lasagne 

Bechamelsås:

  • 4 msk vetemjöl
  • 25 gram smör
  • 1 nypa malen muskot
  • 1 liter mjölk
  • 2 tsk salt och 1 tsk vitpeppar


Lasagne: 

  • En påse vegetarisk burgermix eller färs, gärna med barbeque-smak
  • 400 gram passerade tomater
  • 5 grillade paprikor, rivna eller finhackade
  • 200 gram mangold
  • 1 riven gul lök 
  • 50 gram smör
  • 1 msk salt
  • 100 gram fetaost
  • 100 gram riven parmigiano-reggianoost.
  •  50 gram torkad svamp
  • 1 paket lasagneplattor (10-12 st)


Gör så här:

Blötlägg lasagneplattorna i varmt vatten.

Häll den vegetariska färsen och de passerade tomaterna i en stekpanna och låt den koka tillsammans. Ställ åt sidan.

Stek riven lök och mangold tillsammans och smaksätt med salt. Ställ åt sidan. 

Stek mjöl tillsammans med smör och muskot. När blandningen är gyllenbrun, häll på mjölken och låt den koka medan du rör om.
Tillsätt salt och peppar och sänk värmen och låt såsen puttra i ungefär fem minuter.

Värm ugnen till 225 grader c.

Lägg 2-3 msk av såsen in en ugnsform.

Lägg några lasagneplattorna och häll sedan häll tomat och vegetarisk färs och bre ut i formen. Häll hälften av bechamelsåsen ovanpå.

Lägg några av lasagne plattorna ovanpå och smula fetaost över.

Lägg den tillagade mangolden och löken över och bre ut den. Häll på resten av bechamelsåsen.

Garnera med ost, täck formen med ugnsfolie och tillaga cirka 30 minuter.

Höj ugnsvärme till 265 grader de sista fem minuterna.

Ta ut från ugnen och låt svalna. Servera när de har kallnat till behaglig temperatur.

Smaklig måltid!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".