Leif Håkansson i Söderhamn fick nya lungor.
Leif Håkansson i Söderhamn fick nya lungor. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Leif Håkanssons nya lungor räddade hans liv

"Den största gåvan man kan få av en medmänniska"
1:48 min

Just nu pågår den nationella donationsveckan och fler människor än någonsin väntar på att få nya organ.

För tio år sen blev fyrabarnspappan Leif Håkansson sjuk. Det var ständiga turer till sjukvården, men först efter sju år fick han reda på att han led av en lungsjukdomen idiopatiskt lungfibros, en slags ärrbildningar som uppstår på lungan och gör det allt svårare att andas.
Våren 2015 blev det klart med en donator och han fick två nya lungor.

– Lungorna fungerar alldeles lysande, det här är den största gåvan man kan få utav en medmänniska. Det här har räddat mitt liv och gett mig möjligheten att fortsätta leva med dom jag älskar, säger Leif Håkansson

Just nu pågår den nationella donationsveckan, där läkaren Johnny Hillgren är donationsansvarig för Region Gävleborg. Han hoppas att fler ska börja prata om att donera organ och ta ställning i frågan.

– Helst av allt ska man ta hem frågan till köksbordet och pratar om det, och att man vid middagen gör klart för varandra var man står i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".