Nu ska kunskapsnivån höjas kring psyskisk ohälsa i Gävle och Sandviken.
Det kan bli flera månaders väntetid i BUP-kön sedan den förstärkta vårdgarantin togs bort. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Lång vårdkö för unga som mår dåligt – har blivit längre på bara några år

Kristina Lingman, verksamhetschef: Det är alldeles för lång tid
1:40 min

Det har blivit svårare för unga att komma till Barn- och ungdomspsykiatrin sedan den särskilda vårdgarantin avskaffades, rapporterar TT. Region Gävleborg är en av regionerna där det blivit sämre.

Flera månader kan du behöva vänta sedan den förstärkta vårdgarantin togs bort. Att du ska få träffa läkare inom 30 dagar reglerade den förstärka vårdgarantin.

Landstingen fick sedan en prestationsbaserad statlig ersättning i varje fall som man levde upp till den förstärkta vårdgarantin.

– Vi hade 2014 bra nivåer när vi hade den här förstärkta vårdgarantin. I dagsläget har det försämrats så vi ligger på runt 40 till 60 procent som får vård inom den tiden, säger Kristina Lingman, verksamhetschef för Barn- och ungdomspsykiatrin inom Region Gävleborg.

Man tog bort den förstärka vårdgarantin 2014, efter att många var kritiska och sa att det ledde till att man satte in ett snabbt bedömningsbesök, men att det sedan egentligen dröjde lång tid innan någon riktig uppföljande vård sattes in.

Kristina Lingman hävdar alltså att Region Gävleborg i 40 till 60 procent av fallen fortfarande kan erbjuda vård inom 30 dagar.

Kan man lita på den här statistiken?

– Vi får ju utgå ifrån att den är sann, sedan har vi siffror som visar att runt 80 procent får ett uppföljande möte inom två månader, säger Kristina Lingman.

I många län har det försämrats sedan man tog bort förstärkt vårdgaranti. Det är det bara ett av landets 21 landsting och regioner som fortfarande kan erbjuda uppföljande vård inom ramen för 30 dagar enligt TT:s undersökning. 2013 klarade 17 landsting samma sak.

– Det finns säkert olika anledningar, men ett problem som vi delar med andra län är att det är svårt att rekrytera personal till vissa yrkesfunktioner, säger Kristina Lingman.

För att korta köerna vill Kristina Lingman frigöra mer tid åt personalen inom den här verksamheten, så att de ska kunna ta emot fler patienter.

Att börja med internetbaserad vård skulle också kunna vara ett sätt. Men för att vården ska bli effektiv måste de som får en tid också komma på den.

– Vi har också ett stort problem i vår verksamhet med uteblivna besök där man inte meddelar att man inte kommer, där hade vi ju velat ta in någon annan som står på väntelistan.

Region Gävleborg har akut psykiatrisk vård för den som behöver hjälp samma dag, men de som inte är akut sjuka får vänta mycket längre. Den nuvarande vårdgarantin garanterar vård inom 90 dagar.

Är inte tre månader väldigt lång tid att vänta för en ung person som är ledsen?

– Det är alldeles för lång tid, och det ser jag väldigt allvarligt på. Vi har träffar gemensamt i SKL för att se hur vi kan arbeta gemensamt och nationellt för att det här ska bli bättre. Jag tar det på stort allvar, säger Kristina Lingman, verksamhetschef för Barn- och ungdomspsykiatrin inom Region Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".