Situationsplan för Söderhamnsporten.
1 av 5
Situationsplan för Söderhamnsporten. Foto: Söderhamns kommun
Eva Widergren, samhällsplanerare i Söderhamn, har arbetat med planerna för den nya stadsdelen Söderhamnsporten.
2 av 5
Eva Widergren, samhällsplanerare i Söderhamn, har arbetat med planerna för den nya stadsdelen Söderhamnsporten. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg
Det är det här området vid Söderhamnsporten med Resecentrum i centrum som ska utvecklas i framtiden.
3 av 5
Det är det här området vid Söderhamnsporten med Resecentrum i centrum som ska utvecklas i framtiden. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg
Planprogram för Söderhamnsporten.
4 av 5
Planprogram för Söderhamnsporten. Foto: Söderhamns kommun
Klas Sundberg från Söderhamn och Madeleine Andersson från Ockelbo jobbar på Bergners färgcenter intill Söderhamnsporten. Båda är positiva till stadsdelen.
5 av 5
Klas Sundberg från Söderhamn och Madeleine Andersson från Ockelbo jobbar på Bergners färgcenter intill Söderhamnsporten. Båda är positiva till stadsdelen. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Söderhamnsporten – en ny stadsdel ska länka samman stan

Eva Widergren: "Vill skapa en ny bild av Resecentrum"
1:48 min

Söderhamn planerar att bygga en ny stadsdel runt Resecentrum under namnet Söderhamnsporten.

Tanken är att bygga bostäder nära tåg- och bussförbindelser, men också att få en mer sammanhållen stad, säger kommunens samhällsplanerare Eva Widergren.

– Syftet med planprogrammet som vi tar fram är att bygga en stadsdel där det är lättare att resa kollektivt, du kan ta dig med buss eller gå och cykla till resecentrum och du kan också resa ut från Söderhamn på ett enkelt sätt.

Det har nu gått 20 år sen Söderhamn fick sitt nya resecentrum strax väster om stadskärnan nära E4. Närmast E4 har sen dess en hamburgerkedja, en mack och ett par andra firmor etablerat sig, i övrigt utgörs området som vetter mot Blötängarna mest av obrukad gräsbevuxen mark.

Men nu finns alltså planer på att bygga en ny stadsdel här för att länka samman centrum med handelsområdet E-center. Den planskiss som kommunfullmäktige diskuterar i slutet av månaden rymmer såväl lägenheter som planerade områden för nya affärsetableringar.

Eva Widergren pratar om uppskattningsvis 800-1000 lägenheter i området.

Vilka kostnader det kommer att innebära finns inte preciserat i dagsläget, det beror också på intresset från näringslivet att bygga på området.

– Det här är bara en planprogram utan detaljer i nuläget, det får växa fram successivt, säger Widergren

Madeleine Andersson och Klas Sundberg jobbar på Bergners färgcenter som är en av firmorna här och båda är positiva till planerna:

– Det är som gråzon emellan, det är centrum och E-center, så det blir bra att bygga ihop de båda, säger Klas Sundberg som arbetat 16 år på E-center.

Tror ni att det kan bli attraktiva bostadsområden här?

– Ja, det tror jag absolut. Det blir bättre för de som pendlar, säger Madeleine Andersson.

Nyckeln finns i tron på ett framtida dubbelspår för järnvägen. Folk ska kunna bo nära resecentrum och pendla effektivt.

Eva Widergren tror att söderhamnarna kommer att uppfatta att Resecentrum kommer närmare stadskärnan om stadsdelen blir verklighet.

– Vi försöker vända det här och skapa en ny bild av Resecentrum, det ligger faktiskt bara 10-15 minuters promenad från centrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".