Lina Westling drabbades av en tumör
Lina Westling fick en tumör i bröstet, bara 22 år gammal. Foto: Catrin Landén/Sveriges Radio

Läkarna ville inte operera tumören i Linas bröst – visade sig innehålla cellförändringar

"Det var som en hård knöl, stor som en ärta"
2:48 min

Lina Westling var bara 22 år när hon upptäckte knölen i bröstet. Eftersom hon var så ung var läkarna säkra på att det inte var någon fara. Men Lina var inte lika säker – och hon fick rätt.

Under oktober månad färgas Sverige rosa för att uppmärksamma cancer med extra fokus på bröstcancer som omkring 9000 kvinnor drabbas av varje år i Sverige.

Syftet med kampanj är att finansiera cancerforskning och sprida kunskap om cancerprevention.

Lina Westling upptäckte en knöl i bröstet redan vid 22-års ålder. Det var inte cancer, men visade sig innehålla cellförändringar – som obehandlade skulle kunna utvecklas till cancer. 

– Det var som en hård knöl, stor som en ärta ungefär. Jag blev orolig och kontaktade bröstmottagningen. Jag fick vänta i några veckor på en tid men sen kunde de inte se att det var något avvikande, så den gången nöjde jag mig med det svaret, säger Lina Westling 

Syntes inte den ärtformade knölen?

– Jo den syntes, men det såg inte ut att vara något avvikande. Men sen i slutet av sommaren började det göra ont i den. Så då kontaktade jag dem igen och fick komma tillbaka. Trots att knölen hade blivit dubbelt så stor trodde de bara att det var en ofarlig fettknöl. Men då stod jag på mig och sa att jag gärna ville ta bort den. Till slut gick de med på det och opererade bort den. Efter någon vecka ringde de mig och sa att de hade hittat cellförändringar i min knöl och att det var en ovanlig typ av cellförändringar, och då fick jag en ny tid för operation, säger Lina Westling.

Hur reagerade du då?

– Jag bröt ihop. Jag blev jättechockad och ledsen och jag märkte att även de som ringde mig var chockade över att det var en så pass ovanlig tumör, säger Lina Westling.

På lördag ordnar Bröstcancerföreningen Maria i Gävleborg en hälsodag på kulturhuset i Hudiksvall. Dagen börjar kl 9.30 och innehåller bland annat föreläsningar med journalisten Pamela Andersson och personliga tränaren Christer Skog. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".