Andreas Helgesson, verksamhetsutvecklare på Stenbackens boende- och arbetskooperativ visar källsorteringssystemet Green Orange som villaägare har hemma på tomten.
1 av 3
Andreas Helgesson, verksamhetsutvecklare på Stenbackens boende- och arbetskooperativ visar källsorteringssystemet Green Orange som villaägare har hemma på tomten. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Hudiksvallbaserade Green Orange tunna med sex olika fack för att sortera ut papper, plast, tidningar, metall och glas.
2 av 3
Hudiksvallbaserade Green Orange tunna med sex olika fack för att sortera ut papper, plast, tidningar, metall och glas. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Tunna för källsortering hemma på gården.
3 av 3
Tunna för källsortering hemma på gården. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Fruktkorgar och källsortering innebär ett lyft för Stenbacken

Andreas Helgesson: Vi hoppas kunna anställa senare i år.
1:28 min

Sedan 1 september utför Stenbackens boende och arbetskooperativ i Söderhamn två nya tjänster som förhoppningsvis leder till en anställning senare i år.

Leverans av fruktkorgar och tunnor för källsortering hemma på gården gör att Stenbackens boende- och arbetskooperativ i Söderhamn kan anställa. 

Det här är två tjänster som knutits till Stenbacken sedan Andreas Helgesson anställdes som verksamhetsutvecklare förra året. 

– Idag motsvarar det ungefär en 25-procentig anställning och tillsammans med lite andra verksamheter hoppas vi kunna anställa senare i år, säger Andreas Helgesson. 

Söderhamns kommun bestämde tidigare att upphandlingen av fruktkorgar skulle riktas genom reserverat kontrakt till företag som har personer med skyddad anställning. 

Stenbacken vann upphandlingen och levererar nu 15 korgar i veckan till kommunen, Söderhamn nära, Faxeholmen och inköp Gävleborgs kontor i Söderhamn. 

– Tanken är att Kreativboden förpackar fruktkorgarna och vi levererar dem, säger Andreas Helgesson. 

Den andra tjänsten som Stenbacken knutit till sig är det Hudiksvallsbaserade konceptet Green Orange. 

Det är ett källsorteringsstystem i en orange tunna. Tunnan har sex fack för pappersförpackningar, plastförpackningar, färgat och ofärgat glas, tidningar samt metall.

Sedan första september kan villaägare i Söderhamn abonnera på tjänsten.

– Då kan du källsortera hemma på din tomt och vi kommer och tömmer den en gång i månaden. Det kostar 199 kronor och det har varit stort intresse för jag tror många vill hitta en smidig lösning, säger Andreas Helgesson.

Idag har Stenbacken fått ut 50 kärl. Målet är att få ut 300, eftersom det skulle bära en tjänst.

– Det är ju det vi vill, få ut människor i arbete, skapa arbetstillfällen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".