Votering i riksdagen.
Riksdagsledamöterna Lars Beckman (M) och Elin Lundgren (S) har lämnat i flera motioner under höstens allmänna motionstid. Foto: Ingemar Edfalk/Riksdagsförvaltningen

Över 200 motioner till riksdagen från Gävleborgsbänken

Lars Beckman (M): Kanske lite extra många den här gången
1:37 min

Djurskydd, narkotika, kriminalitet, vård och utbildning – det är några av ämnena i höstens motioner från riksdagsledamöterna på Gävleborgsbänken.

Flitigast av länets ledamöter har moderaten Lars Beckman varit med 83 undertecknade motioner. En av dem handlar om att höja maxhastigheten i trafiken till 130 km/h.

– Jag har skrivit den eftersom alla som har kört mellan Uppsala och Gävle till exempel har sett att det är en dubbelfilig fin väg och det är rimligt att höja hastigheten till 130. Det gäller då motorvägar där det är möjligt.

Varje höst får alla riksdagsledamöter lämna in motioner till riksdagen om praktiskt taget vilket ämne som helst. Inför ett valår brukar antalet motioner öka och så har skett även i år.

Totalt har 3851 motioner inlämnats och det är drygt 400 fler än förra året och 600 fler är året dessförinnan.

– I mitt fall beror det på att jag inte satt i riksdagen förra året utan jag kom ju tillbaka i februari i år och därför blev det kanske lite extra mycket den här gången, säger Lars Beckman.

Från Gävleborgsbänken har det kommit motioner om vitt skilda ämnen som till exempel narkotikapolitik, äldreomsorg, rättsväsende och utbildning. Men några motioner tar upp ämnen som är mer specifika.

Elin Lundgren, socialdemokratisk riksdagsledamot från Gävle har undertecknat 13 motioner. En av dem handlar om att förbjuda rökning i bilar som barn färdas i. 

– Om man tittar på motioner över lag så sägs det att en procent går igenom, så sannolikheten för att den går igenom är väl ganska liten.

Vilken betydelse har då motioner?

– Relativt stor skulle jag vilja säga eftersom det också är en form utav opinionsbildning att lyfta frågor som är viktiga. En del viktiga frågor som slutligen gått igenom har ju lyfts under många många år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".