Nurfer Aslan på jobb och utbildningschansen i Gävle
1 av 3
Jobbsökande Nurfer Aslan uppskattade chansen att träffa många arbetsgivare på samma gång. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Invigning Jobb- och utbildningschansen i Gävle 2017
2 av 3
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (mitten) förrättade invigningen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Besökare på jobb- och utbildningschansen i Gävle 2017
3 av 3
Liya Hagos tog väldigt energiskt del av HELA jobbutbudet. Foto: Tomas Groop/ Sverigesradio

Dating i stor skala ger jobbsökande en chans

350 000 arbetslösa och 100 000 lediga jobb
1:03 min

För 20:e gången ordnade Arbetsförmedlingen och Komvux i dag ”Jobb och Utbildningschansen" i Gävle - ett jättmingel i Komvux lokaler där arbetssökande och arbetsgivare träffas och fattar tycke för varandra. Förra året kom 1400 besökare och intresset var minst lika stort i år.

Båda parter - både arbetssökande och arbetsgivare - VILL ju väldigt gärna att det ska klicka och det här är en viktig chans för alla att komma i kontakt med varandra. Det sa Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström när hon i dag invigde tillställningen.

– Det finns jättemånga som har svårt att få jobb därför att de inte har de rätta kontakterna på arbetsmarknaden. Den här typen av mingel kan faktiskt leda till en lösning på det, säger hon.

Det är ofta matchningen som är det stora problemet på arbetsmarknaden i dag. Jobben finns, men att hitta arbetskraft med rätt utbildning är svårt. Ungdomar skriker efter jobb, samtid tidigt som arbetsgivarna skriker efter arbetskraft. De hör inte varandra, konstaterar Anna Ekström:

– Vi har i dag 350 00 arbetslösa i Sverige och samtidigt 100 000 lediga jobb! Den utbildning som behövs är ofta en gymnasieutbildning, säger hon.

Därför var också Anna Ekströms budskap ganska enkelt och rättframt, när hon invigningstalade:

– Ungdomar, gå gymnasiet! Vuxna gå Komvux och arbetsgivare; se till att anställa och utbilda sedan på jobbet!

Nurfer Aslan som drömmer om att på sikt utbilda sig till jurist och advokat har redan klarat av gymnasiet. I väntan på det behöver hon ett jobb och utbudet på jobb- och utbildningschansen visade sig i dag så stort att det blev riktigt svårt att välja:

– Jag går runt bland utställningsmontrarna och ser om något fångar mitt intresse, säger hon.

Men någon inriktning måste du väl ha - skola, vård och omsorg, exempelvis, som nästan alltid har behov av folk?

– Nej, men jag såg att en bilfirma sökte personal. Eftersom jag är väldigt pratglad och bra i kundkontakter, ska jag göra ett försök där, säger hon.

En annan besökare, 25-åriga Liya Hagos, är nästan ännu mer open-minded. Visserligen går hon redan en utbildning till undersköterska, men vill inte missa några som helst framtidsmöjligheter. Då är en mässa som jobb- och utbildningschansen perfekt, säger hon:

– Jag tycker den är jättebra! Jag vill ta del av all information som finns, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".