Iggesunds Bruk. Foto: Agneta Sundberg/SR Gävleborg
Iggesunds Bruk. Foto: Agneta Sundberg/SR Gävleborg

Apples vd på hemligt besök i Iggesund

Arvid Sundblad: "Vi är stolta och glada!"
2:52 min

I går besökte Apples vd Tim Cook Iggesunds Bruk under största hemlighetsmakeri. Anledningen är att Apple är en av Holmens fem största kunder på kartongsidan, något det hållits helt tyst om i 10 års tid.

Tim Cooks besök var inte planerat av Iggesund utan kom som en glad överraskning när Apple med en knapp veckas varsel aviserade Vd:s önskemål om att få göra ett besök, omgärdat av sekretess.

Arvid Sundblad, ansvarig för försäljning och marknad på Holmen, fick alltså ändå några dagar att förbereda sig på och arrangerade då besöket efter ungefär samma mönster som vid andra internationella besök:

– Vi tog med honom ut i skogen och visade hur vi jobbar - hela vägen från plantering av frön till avverkning och hur träden sedan används till både bräder och plank, liksom till massaindustrin och kartongtillverkning.

Det kändes bara bra, säger Arvid Sundblad, att få demonstrera Iggesunds kvalitetstänkande och hållbarhetsarbete.

Självklart hann man också med att visa kartongmaskinen och Arvid Sundblad ser högste chefens besök som ett kvitto på att Apple är nöjda med sin kartongleverantör Iggesunds Bruk:

– Ja, vi har förstås haft besök från Apple tidigare, men det faktum att man nu vill visa upp oss också för VD tyder naturligtvis på det, säger han.

Arvid Sundblad beskriver Tim Cook som en anspråkslös man, vardagligt klädd i jeans och skjorta. Han var emellertid mycket väl påläst och det visade sig att han själv jobbat på en fabrik i USA och kunde ställa bra frågor, särskilt då om vårt hållbarhetsarbete.

Besöket gjorde också att Iggesund efter 10 år äntligen kunde släppa på hemlighetsmakeriet kring sina leveranser till Apple. Det känns bra, säger Arvid Sundblad.

– Ja, alla som jobbar här har ju varit stolta över att ha Apple som kund. Det är roligt att de nu släppt på sina sekretesskrav så att vi nu också kan berätta om det, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".