Gymbranschen har fått ett kollektivavtal.
Gymanställdas arbetsvillkor har fram till nu ofta varit oreglerade. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Ökad trygghet för gym- och friskvårdsanställda

Fri träning är inte lön
1:13 min

Från och med september finns det nu ett kollektivavtal för alla gym- och friskvårdsanställda. Det är välkommet i en bransch där anställningarna fram tills nu har varit otrygga för många - särskilt för de unga.

Trots att avtalet kommit till efter en kamp från dom gymanställda själva så är det många som fortfarande inte vet om dom nya rättigheterna. Det säger Ritva Tammela, yogainstruktör i Gävle:

– Jag känner ärligt talat inte till det så noga. Men det kan absolut vara bra för att folk inte utnyttjas på det sätt som sker, exempelvis genom att betala jobb med bara gratis träning!

Tidigare var det bara akademiskt utbildade friskvårdare som hade kollektivavtal - något som bland annat stängde ute de många unga som jobbar i branschen.

Sedan drygt en månad finns det emellertid nu ett avtal mellan fackförbundet Unionen och arbetsgivarparten Almega. Det omfattar alla och innebär bland annat att gymmens lägstalöner regleras, att ob- tilläggen höjs och att de anställda får tillgång till flexpension och en rad andra förmåner.

Problemet är bara att göra de anställda medvetna om saken så att de väljer att organiserar sig. Det säger Unionens ombudsman Linda Belhouchat som hittills haft svårt att nå ut till dom gymanställda:

– I vanliga fall kan vi skicka ut sådan information till våra fackliga företrädare på arbetsplatserna, men eftersom som sådana saknas kan vi naturligtvis inte göra det i det här fallet.

 Det finns bara en lösning, konstaterar hon:

– Vi får helt enkelt börja besöka de olika anläggningarna och berätta om avtalet och om hur man kan påverka sina arbetsvillkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".