Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

13-åriga Jasmine tog sitt liv på det låsta ungdomshemmet

Publicerat måndag 16 oktober 2017 kl 14.17
Gunilla Sjögren, kontaktfamilj: Jag trodde inte det kunde gå till så här
(1:34 min)
en ledsen ensam tjej med mörkt hår som sitter i en säng och håller för ansiktet med händerna
1 av 3
Bilden är en arkivbild och har inget med texten att göra. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Vi ville ta hand om Jasmine säger Gunilla Sjögren.
2 av 3
Vi ville ta hand om Jasmine säger Gunilla Sjögren. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Mats Collin är förvaltningschef på socialtjänsten i Gävle.
3 av 3
Mats Collin är förvaltningschef på socialtjänsten i Gävle. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Gunilla Sjögren var kontaktfamilj åt 13-åriga Jasmine. För henne kom beskedet att hon tagit sitt liv som en chock.

Gunilla Sjögren och hennes man Tommy hade fungerat som kontaktfamilj åt Jasmine sedan hon var fyra år. Jasmine hade en ADHD-diagnos och de avlastade Jasmines familj på veckoslut och vid behov.

– Jag tänker bara gott om henne. Hon var en glad tjej. Hon hade någon bokstavskombination men det var inte svårt att hantera. Både jag och Tommy tyckte jättemycket om henne.

Gunilla och Tommy var villiga att ta hand om Jasmine mer men Socialförvaltningen ansåg att Jasmine hade så stora problem att det krävdes tvångsvård något som Gunilla har svårt att förstå.

– Jag kan inte fatta varför hon hamnade där. Det var helt fel. Hon hade inte gjort något. Det såg ut som en fängelsecell, jag kan inte fatta det.

När det närmade sig jul frågade Gunilla socialförvaltningen när Jasmine skulle få komma hem men fick till svar att hon inte skulle komma hem eftersom det inte var bra för henne. Gunilla fick också veta av handläggaren att hon inte hade med saken att göra.

– Hon kom inte hem utan bara satt där, säger Gunilla.

Gunilla har haft kontakt med Jasmines anhöriga och det var av dem som Gunilla fick veta att Jasmine tagit sitt liv på det slutna ungdomshemmet där hon tvångsvårdades. Beskedet var oväntat säger Gunilla.

– Jag trodde inte att det kunde gå till så här i Sverige. Jag tycker det är fruktansvärt och hoppas det blir en ändring så inte andra barn råkar ut för detta.

Mats Collin är förvaltningschef på Socialtjänsten i Gävle. Han kan inte kommentera Jasmines fall men säger så här vems ansvar det är när ett barn tar livet av sig på ett slutet ungdomshem.

– Det är svårt att peka ut någon enskild. Vi har ett ansvar eftersom vi föreslagit en placering, en domstol har beslutat och en institution har tagit över ansvaret. Det är ett delat ansvar.

Mats Collin hoppas nu på en nationell debatt hur barn med stora vårdbehov ska tas om hand.

– Vad förväntas staten göra via sin institutionsstyrelse. Vad kan man ha för förväntningar på psykiatrin och vad ska man ha för förväntningar på kommunerna. Förhoppningsvis kan det leda till en sån debatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".