En kvinna går igenom ett öppet kontorslandskap med en pärm i famnen och en telefon tryckt mot örat.
Arkivbild. Stress i arbetslivet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Angelika blev sjuk av jobbet – efter bara två år

7:26 min

Kraven att få vardagen att gå ihop med familjeliv och barn, fritid, släkt, vänner, träning och ideella engagemang gör att allt fler unga inte orkar med vardagen. Många vittnar om att det efteråt är förändrade. En av dem är Angelika från Sandviken.

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige och utmattningssyndrom ökar bland unga vuxna. Värst är det för kvinnorna, som utgör 80% av alla som blir sjukskrivna på grund av stressrelaterade besvär.

Sandvikenbon Angelika, som egentligen heter något annat, är en av dem. Hon gick in i väggen för ett par år sedan.

– Jag kom direkt ut i arbetslivet och upptäckte att det var stor press och stress inom det yrket. Jag trodde att det var normalt för det yrket att känna som jag gjorde, säger hon. 

Efter bara ett par år gick det inte längre.

– Jag var helt slut när jag kom hem om dagarna, grät väldigt ofta, var nedstämd, hade ofta ångest. Det var något jag var ganska medveten om, men det var nånting som jag ändå trodde jag skulle klara av att hantera och att det skulle bli bättre. Jag trodde det var upp till mig att hantera det, förklarar hon. 

Men bättre blev det inte. Angelika blev en av dem som blev sjukskrivna på grund av utmattning.  Minsta sak blev ett stort krav och trots att hon tidigare klarat att hålla massor av saker i minnet blev bara en sak svårt att klara av. 

– Jag ville visa för familj och vänner att jag klarade av det och inte bröt ihop. Normen är att en ska klara av allt för att vara en riktig människa. 

Angelika tror att det handlar om att många kvinnor jobbar i omhändertagande yrken där det krävs att du ger mycket av dig själv – något hon tror är väldigt uttömmande för många.

Fotnot: Angelika heter egentligen något annat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista