En drönare som flyger mot blåhimmel. Foto:  Heiko Junge/TT
Inom den kommunala samhällsplaneringen blir det vanligare att man använder just drönarfotografering. Med en liten drönare kommer du närmare platsen du vill fotografera. Foto: Heiko Junge/TT

Ovanåkers kommun fotar med drönare – billigare och mer användbart

1:10 min

Under onsdagen kommer Ovanåkers kommun flyga med drönare för att fotografera områden i Edsbyn. Flygfotona ska användas för att ta fram underlag i arbetet med en ny länstransportplan.

För att få en bild av hur spåren är och hur igenväxt det är runt den gamla Orsabanan så använder sig nu Ovanåkers kommun av drönare. Att använda drönare ger en bättre uppskattning av läget än att använda dom traditionella flygfotona, som ibland kan vara flera år gamla förklarar Johan Ljung, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Ovanåkers kommun.

Bilderna ska sen presenteras vid en remisskonferens som underlag till utredningen om huruvida Orsabanan går att använda igen.

– Det vi vill visa med den här filmen är att det på den här sträckan faktiskt ligger en järnväg, som inte är fullt funktionell, men som ligger där och faktiskt går att använda, säger Johan Ljung.

Inom den kommunala samhällsplaneringen blir det vanligare att man använder just drönarfotografering. Med en liten drönare kommer du närmare, du kan flyga in på platser där det skulle vara omöjligt att ta ett flygfoto och kan på så vis ge en mer detaljerad bild av hur en plats ser ut.

Förutom att drönaren är smidig är den också billigare i längden förklarar Johan Ljung, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Ovanåkers kommun.

– Den initiala kostnaden är högre än en flygfotografering. Men när man sen har en drönare och en utbildad pilot kan man använda den på flera sätt, till exempel filma och fotografera kommunen för att marknadsföra sig i broschyrer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista