Wilhelmina Skoghs liv blir musikal i Sandviken

1:31 min

På fredag har föreställningen The Grand Lady premiär på folkets hus, en musikal om hotelldrottningen Wilhelmina Skogh händelserika liv.

Som tolvåring lämnade Wilhelmina Skogh Gotland och Fårö för att på fastlandet komma att bli en av sin tids starkaste kvinnliga entreprenörer. Nu blir hennes liv musikal. Jessica Andersson står för regin, och vill med föreställningen förmedla, inte bara Wilhelminas framgångshistoria under en tid då kvinnors rättigheter var oerhört begränsade. Utan också känslan av kvinnors ständigt pågående kamp.

– Det finns kvinnor som kämpar, som kämpade då men det här kämpar vi för ännu idag. Inte bara att resa, ärva eller att få äga något. Utan att få vara den man är och följa sina drömmar, säger Jessica Andersson.

Föreställningen är bland det största på länge som producerats på Sandvikens teaterscen. Det är ett 20-tal både lokala, men också hitresta skådespelare och dansare som tillsammans gestaltar Wilhelmina Skoghs omgivning. 

– Det känns fantastiskt, vi har velat sätta upp någonting större på den här scenen ett bra tag. Så det känns bra att kunna utnyttja den här stora fina scenen, säger Jessica Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista